Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Yrkar på fängelse för Nils Posse (M)

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 17.24
"Tingsrätten bör överväga att döma honom till fängelse"
(1:43 min)
Förhandlingen hölls i sal 5.
Förhandlingen hölls i sal 5.

Åklagaren Kjell Jannesson vill att rätten överväger ett fängelsestraff för Nils Posse, tidigare ordförande i  fullmäktige i Växjö som åtalats för bland annat djurplågeri. Försvaret å sin sida vill att åtalet om djurplågeri ogillas helt.

Idag hölls rättegången mot Växjö kommuns tidigare fullmäktigeordförande Nils Posse som åtalats för bland annat djurplågeri.

Åtalet gäller händelser som ska ha skett mellan den 1 januari och 3 september 2013 vid Bergkvara gård där han bor.

Några exempel från åtalet:

  • En tjurkalv, Lille Brun, och en ko, Mamma Brun, ska inte ha fått tillräckligt med foder och vatten och fastän de blev sjuka tillkallades inte veterinär.
  • En annan ko, Halta Lotta, led svårt av att hon hade svårt att gå och inte kunde dricka själv, trots det kom ingen veterinär dit.
  • En ko som hade genomgått en mycket svårt kalvning och fått ett gravt missbildat foster kollapsade varpå hon avlivades med en grytpistol vilket enligt åklagaren inte skulle ha gjorts.

Åklagare Kjell Jannesson sa följande efter rättegångens slut till vår reporter:

– Jag yrkade på att han ska fällas till ansvar för alla fallen av djurplågeri samt brotten mot lagen om foder och animaliska biprodukter, säger åklagare Kjell Jannesson och fortsätter: 

– Jag yrkade också på att tingsrätten skulle överväga att döma honom till fängelse, men att han i vart fall skulle dömas till villkorlig dom i förening med ett antal timmar av samhällstjänst. 

Under rättegången har vi hört många vittnen och dina två huvudvittnen var ju de två tidigare anställda som du bedömde vara väldigt trovärdiga i sina berättelser, hur kan det komma sig?

– Dels är det ju ett faktum att man faktiskt avlägger ed, och det är två personer som inte känner varandra som har berättat om ungefär samma saker, sen har de förvisso gått till media men de har också kunnat förklarat varför, och de har också gjort det trots att de vet att de kommer ådra sig missnöje från Posse och andra, och sen stöds de också av övrig bevisning och också av försvarets vittnen. 

Du hävdar också att det kan vara lite extra fult, att handlar om pengar och att Posse inte ville bekosta veterinärbesök exempelvis. Varför gjorde du det?

– I de flesta andra fall vi har att göra med så gäller det personer som mår väldigt dåligt och som kanske inte kan sköta sitt jordbruk på grund av psykiska problem eller droger och då har man viss förståelse men jag menar att det är försvårande om man gör det enbart i syfte att förlora mindre pengar. 

Nils Posse nekar till brott när det gäller frågan om djurplågeri och försvaret menar att huvudvittnenas berättelser inte är trovärdiga. Att personerna, vars berättelser åtalet till stor del bygger på, är besvikna på Posse och att det måste vägas in i bedömningen av bevisvärdet av deras utsago. 

Försvaret betonar även bland annat att länsveterinären som uttalat sig inte besökt gården själv utan att hans bedömning endast bygger på de två tidigare anställdas berättelser. Han har enligt försvaret därför inte kunnat göra en helhetsbedömning, där båda sidors syn på händelserna vägts in. 

Nils Posse och försvaret avböjde att kommentera vid en av pauserna under pågående rättegång men kommer att göra det när dom meddelas. Och domen meddelas den 17 februari klockan 14. 

Delar av vad som sades i rättegången kan du i efterhand läsa här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".