Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Renskav med potatis och kålrot

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 09.28
Renskaven redo!
1 av 2
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Ljuvliga varma päron med glass.
2 av 2
Ljuvliga varma päron med glass.

Vår radiokock Sune Markmann firar samernas nationaldag med en härlig renskav med potatis och kålrot. Till det serverar han härligt varma päron. 

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på Pinterest

  • Renskav med potatis och kålrot

Potatis och kålrot   

600 gr fast potatis

300 gr kålrot

1,5 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

Färska örter t ex timjan, persilja, oregano och rosmarin

2 tsk salt

Ca 1 krm peppar

  1. Sätt på ugnen på ca 170 grader
  2. Skala och skiva vitlöken - lägg i ett mixerglas
  3. Tillsätt rapsoljan och rikligt med örter
  4. Mixa blandningen till en slät örtolja och tillsätt salt och peppar
  5. Skala och tärna potatisen och kålroten till 2-3 cm stora kuber
  6. Blanda kålrots- och potatiskuberna väl med örtoljan i en ugnsfast form
  7. Tillaga i ugn ca 30-40 min. Rätten är färdigt när den fått fin färg
  • Renskav

ca 400-500 gr renskav

3 dl grädde

2 st små gul lök

1 dl torkade trattkantareller

2 st vitlöksklyftor

4 msk rapsolja

4 msk salt

1 msk honung

1,5 tsk rosmarin

Salt & peppar

  1. Blötlägg kantarellerna – krama ur efter ca 20 minuter
  2. Häll rapsoljan i en het panna och tillsätt renskav. Bryn sen tills det fått färg
  3. Tillsätt hackad lök och småhackad alt. pressad vitlök. Rör runt och låt blandningen fräsa i ca 1 minut.
  4. Lägg i de urkramade kantarellerna och rör runt i stekpannan tills det börjar sprätta
  5. Strö på rosmarin
  6. Häll på grädde & honung
  7. Låt koka ner på låg värme
  8. Smaka av med salt & peppar
  • Varma Päron

4  päron

1 dl småhackade hasselnötter

4 msk honung

2 msk lingon

1 kanelstång

Ca 1,5 cm färsk bit av fint riven ingefära

1,5 dl rapsolja

Vatten

  1. Sätt på ugnen på 170 grader
  2. Skala, halvera och kärna ur päronen
  3. Lägg päronen med den urkärnade delen uppåt i en ugnsfast form
  4. Fyll upp med ca ½ cm vatten i formen och tillsätt kanelstången
  5. De hackade hasselnötterna, den finrivna ingefäran och honungen blandas ihop i en skål
  6. Strö lingon över päronen
  7. Toppa med hasselnötsröran över päronen
  8. Täck formen med aluminiumfolie
  9. Baka i ugn tills päronen blir mjuka. Ca 30 -50 min beroende på päronens hårdhet

Serveras gärna med vaniljglass!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".