Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Tomat- och kokossoppa och raw-morotskaka

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 09.28
Den ljuvliga morotskakan. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 4
Den ljuvliga morotskakan. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Den ljuvliga morotskakan. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 4
Den ljuvliga morotskakan. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Toppa med koriander.
3 av 4
Toppa med koriander.
Anja Schauerte i radioköket.
4 av 4
Anja Schauerte i radioköket.

Idag är det premiär för en vår nya radiokock Anja Schauerte som är specialiserad på Paleokost och rawfood. Hon bjuder på en mumsig tomat- och kokossoppa samt en raw-morotskaka att runda av lunchen med. 

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på Pinterest

Anjas tomat och kokossoppa med koriander och rostade pumpafrön

  • 3-4 portioner
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 msk torkad koriander
  • 1/2 msk curry
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 liten lök
  • 1 stor morot
  • 400 g passerade eller krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk ekologisk kycklingfond (utan smakförstärkare) eller naturligt örtsalt
  • 1 rivet äpple
  • 2 msk tomatpur&eacute
  • salt och vitpeppar


Häll upp olivoljan i en gryta och tillsätt alla torkade kryddor. Låt
dem fräsa kort och rör hela tiden. Tillsätt den hackade
löken och rivna moroten och fräs ytterligare någon
minut. Tillsätt tomaterna, kokosmjölk, kycklingfond,
det rivna äpplet och tomatpuré. Låt soppan småkoka
cirka 15 minuter.
Mixa soppan slät och salta och peppra efter smak.
Servera gärna soppan med en klick kall kokosgrädde.
Det är också gott med rostade frön och färsk koriander eller annan örtkrydda.

Raw morotskaka

En liten kaka (15 cm form), tre portioner.

  • 1 mindre morot
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 8 dadlar (utan kärna)
  • 1/2 tsk kanel
  • 3 msk citronsaft


Topping

  • 250 g kokosgrädde
  • Skal från en liten ekologisk citron
  • 2-3 msk sukrin Melis eller annan naturlig sötning


Skala moroten och skär i några mindre bitar. Lägg
sötmandel, hasselnötter och dadlar i en mixer och kör
ett par minuter. Tillsätt därefter morotsbitarna, kanel
och limesaft. Pressa ut massan i en form - gärna med
löstagbar botten och bakplåtspapper. Ställ formen
i kylskåpet och förbered toppingen. Blanda ihop
kokosgrädde, citronskal och sukrin melis. Häll över
bottnen. Nu måste kakan stå svalt i kylen några timmar
för att kokosgrädden ska sätta sig och bli fast. Dekorera gärna
kakan med färska bär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".