Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RECEPT

Lax- och musselsoppa med raw brownies

Publicerat fredag 20 november 2015 kl 08.00
Anja tipsar: Så gör du brownien extra julig
(0:21 min)
Soppa i två fat.
1 av 2
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Raw brownies på ett fat
2 av 2
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Lax- och musselsoppa med raw brownies till efterrätt. Visst låter det gott? Här hittar du radiokocken Anja Schauertes recept!

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på vår Pinterestsida.

Lax och musselsoppa med saffranssmak

En lättlagad och god fisksoppa med mycket saffranssmak som är perfekt att avnjuta en kall höst- eller vinterdag. Istället för att använda köpta buljongtärningar/fonder kan man mycket enkelt skapa en underbar buljong genom att förkoka musslor i vin. Räcker till cirka 3 personer.

Buljong och musslor

  • 1 nät blåmusslor (frysta går också bra)
  • 1 större schalottenlök fint hackat
  • 1 riven/hackad vitlöksklyfta
  • 4 dl vitt vin (gärna torrt)
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk olivolja


Förbered musslorna genom att skölja dem väl, borsta dem och ta bort eventuellt ”musselskägg”. Är någon mussla öppen knacka då lite lätt på den och skulle musslan inte stängas slängs denna. Förbered en gryta med olivolja och hetta upp. Tillsätt vitlök och schalottenlök. Fräs lite lätt och salta och peppra. Lägg i musslorna och häll över vinet. Sätt på locket och låt koka cirka 6-7 minuter eller tills musslorna har öppnat sig. Sila bort den goda buljongen och spara till soppan. De musslor som inte har öppnat sig slängs. Plocka musslorna ur skalet, men spara några stycken i sitt skal för att toppa soppan med dessa. Lägg alla musslorna åt sidan tills det är dags att servera soppan.

Ingredienser till soppan

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kokosolja
  • 1 paket saffran
  • 1 riven eller finhackad vitlöksklyfta
  • 3 stjälkselleri i små bitar
  • 1 paprika i små bitar
  • 1 stor morot i små bitar
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl musselbuljong
  • 200 ml krämig och fet kokosmjölk
  • 500 g laxfilé i mindre bitar
  • 1-2 msk dill
  • salt, chilipulver och peppar
  • (några msk apelsinsaft - valfritt)

Mät upp olivolja och kokosolja i en gryta. Lägg i den rivna vitlöksklyftan och saffran. Låt fräsa någon minut och tillsätt därefter grönsakerna. Tillsätt tomatpurén efter några minuter och fräs ytterligare någon minut. Häll i musselbuljongen och kokosmjölken. Låt allt småkoka under lock i cirka 10-15 minuter. Sänk värmen och lägg i laxen. Låt sjuda under ytterligare fem minuter och tillsätt samtidigt dillen. Smaka av med lite chilipulver, salt och vitpeppar. Lägg precis innan servering i de förkokta musslorna så att dessa blir varma. För den som önskar lite mer syra kan man gärna tillsätta lite färsk apelsinjuice eller lite skal från en ekologisk apelsin.

En hemmagjord aioli är också mycket god att toppa soppan med. Raw brownies med en härlig krämig chokladtopping. Gör dessa i en mindre form cirka 20x15 cm.

Raw brownie

  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl sötmandel 
  • 12 mjuka och saftiga torkade dadlar utan kärna (gärna ekologiska)
  • 2 dl riven kokos
  • 1 dl kakao nibs (valfritt men mycket synd att välja bort. Kakao nibs finns i hälsokostbutiker och i många livsmedelbutiker)
  • 2 generösa msk raw eller vanlig kakao
  • 1 tsk naturligt vaniljpulver
  • 1-2 msk kokosolja
  • 1 liten nypa flingsalt
  • ½ dl vatten (kan ersättas med kaffe om du gillar kaffe mycket)


Blanda alla ingredienser i en mixer med skärblad. Det ska bli en fin massa som är formbar och lite kladdig. Platta ut i en liten form med bakplåtspapper. Låt stå svalt i kylskåpet under tiden chokladtopping förbereds.

Topping

  • 100 g mörk choklad (70-86 %)
  • 250 g kokosgrädde (riktigt kokosgrädde i tetrapak som har konsistensen gräddfil)


Smält försiktigt chokladen i ett vattenbad eller under uppsikt på låg effekt i mikron. Låt svalna något innan den blandas ihop väl med kokosgrädden. Bred ut chokladtoppingen på raw brownin. Ställ i kylskåpet under några timmar eller gärna över natten. Sen är det bara att njuta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".