Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Piroger med Eriks starka ajvar

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 09.20
Hör Jocke och Sejla testa Erik Månelds piroger
(1:18 min)
Piroger på ett bord.
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Radiokocken Erik Måneld bjuder denna gång på piroger med stark ajvar. Följ matlagningen och ta del av receptet här!

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på Pinterest

Piroger med Eriks starka ajvar

Fyllda med grönkål, penslade med saffran doppade i nåt rött. Kan det bli mer decembrigt?

Till fyra frusna frisörer

Bröddegen

  • 20 g jäst
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 2 msk fint hackade, rostade solrosfrön
  • ca 9 dl dinkelsikt

Penslingen:

  • 1 dl vatten
  • 0,2 g saffran
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk dinkelsikt

Fyllningen:

  • 200 g grönkål
  • lite olja
  • lite salt och svartpeppar
  • 1/4 fint strimlad grön chili
  • 10 g fint hackad ingefära
  • 2 msk créme fraiche
  • 2 msk finriven parmesanost

Ajvarn

  • 2 dl ajvar
  • 1 grön finhackad chili
  • 1/2 tsk salt
  • saften från en halv citron
  • 1 tsk finskrapad pepparrot
  • 2 msk créme fraiche

Gör så här:

Blanda jäst, salt, socker och vatten i en bunke. blanda ned hälften av mjölet och de hackade solrosfröna. blanda i resten av mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. täck med en bakduk och låt jäsa i trettio minuter minst.

Gör fyllningen under tiden degen jäser...

Repa av grönkålsbladen från stammen och skölj dem. Värm en stekpanna till mycket varm, lägg i lite olja och fräs runt chili och ingefära en kort stund. i med grönkålen och fräs runt tills den mjuknar något. lägg upp i en skål och blanda ned créme fraîche, salt, svartpeppar och parmesanost. Låt vila sig en stund.

När degen jäst klart, arbeta den smidig på en mjölad yta som gjord för bakning. Kavla ut degen till en lång och ganska smal rektangel, kanske 10 gånger 80 centimeter. Eller vad du känner för.

Lägg klickar av fyllningen med ca tio centimeters mellanrum i mittlinjen av degen.

Vik degen på mitten och tryck ihop den runt högarna med fyllning. dela den till så många fyrkanter som det blev. Tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en bakpappersklädd plåt i tjugo minuter.

Gör penslingen. Koka upp en blandning av dinkelsikt, vatten, bakpulver och saffran och låt svalna lite grann innan du med en pensel målar pirogerna gula och fina.

Grädda pirogerna i mitten av ugnen på 225 grader i cirka sexton minuter.

Och så till såsen man ska doppa dem i.

Himla enkelt egentligen. Blanda ajvar med hackad grön chili, skrapad pepparrot, citronsaft, salt och créme fraîche och låt vila en stund så att smakerna blir kompisar.

Doppa pirogerna och ät!

Med, i alla fall i drömmen, snöiga hälsningar från Erik Måneld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".