Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tingsryd

Fortsatt kamp mot planerad kraftledning

Publicerat söndag 29 november 2015 kl 07.01
"Det blir svårare att bruka skogen"
(3:20 min)
markägare
Markägaren Lennart Davidsson med dottern Cecilia Davidsson i Kållebo i Tingsryds kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.

Markägarna som kämpar mot ytterligare en luftburen 400-kilovoltsledning från Nybro genom Tingsryds kommun till Hemsjö i Olofströms kommun ger inte upp striden.

Nu har omkring 20 berörda fastighetsägare i Kronobergs län överklagat kraftbolagets tillstånd att genomföra förberedande åtgärder för ledningen i terrängen.

– Jag tycker att de borde vänta till samhällsanalysen är klar. Sedan tar ju ledningen så mycket mark från mig, fem hektar till förutom de fem som den gamla tagit, säger Lennart Davidsson som äger en fastighet i Kållebo och är en av dem som överklagat.

Det är tio kommuner, LRF Sydost och Södra skogsägarna, som tillsammans anlitat ett konsultföretag för att utreda hur och i vilken omfattning en ny luftledning påverkar människor, miljö och företag. Den utredningen ska vara klar sista januari.

Det handlar om att Svenska Kraftnät vill bygga ytterligare en 400-kilovoltsledning parallellt med den som finns i dag. Något som anses nödvändigt för att undvika framtida överbelastningar med risk för stora strömavbrott när den nya förbindelsen till Baltikum och den nya Gotlandsförbindelsen blir klara.

Byggs den nya ledningen som en traditionell luftledning får det fler följder, menar Lennart Davidsson.

– Det blir svårare att bruka skogen och det blir mer strålning är vi rädda för. Men med en nedgrävd kabel istället för en luftledning skulle det inte ha samma inverkan.

Dottern Cecilia Davidsson har vissa planer på att så småningom kanske ta över fastigheten. Hon har bott intill den befintliga ledningen i hela livet och också jagat på markerna intill.

– Det vore naturligtvis mycket bättre med en nedgrävd kabel. Och sydvästlänken längs E4:an har ju Svenska Kraftnät grävt ner så varför inte här, undrar hon?

Men enligt Svenska Kraftnät går det inte att använda tekniken med nedgrävd kabel på just den här planerade ledningen, den tekniken passade bra för sydvästlänken, men inte här.

Tidigast i mitten av januari kan ett regeringsbeslut komma om de förberedande åtgärderna för ledningen får påbörjas.

Och Svenska Kraftnäts tidsplan för ledningen är sedan tidigare framflyttad två år. Byggstart är nu planerad till 2020.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".