Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Samordnare positiv till att fler barn anmäls till socialtjänsten

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 07.00
"Det är högt men samtidigt så tycker jag att det är bra"
(1:11 min)
Kvinna, Cecilia Grefve, håller i papper med P4 Kronobergs siffror.
Cecilia Grefve tar del av P4 Kronobergs granskning. Foto: Johan Nordström/Sveriges Radio

P4 Kronobergs granskning visar att orosanmälningar om barn fördubblats på fem år. Att fler barn anmäls till socialtjänsten ses som något positivt. 

Läs mer om granskningen.

I länets åtta kommuner har antalet orosanmälningar ökat med 100 procent på fem år. För fem år sedan var antalet drygt 2000 totalt. Förra året var det drygt 4000 anmälningar som gjordes.

FILM: Se reportern illustrera ökningen.

Prognosen för i år är att den stora ökningen håller i sig, eller fortsätter att öka.

– Det är högt, men samtidigt så tycker jag att det är bra, säger Cecilia Grefve som är nationell samordnare för sociala barn- och ungdomsvården.

Hon säger till P4 Kronoberg att tendensen är densamma i hela landet. Allt fler anmäler att de misstänker att barn far illa.

I Växjö, som Cecilia Grefve besökte häromveckan, är ökningen 69 procent på fem år. Framförallt är det anmälningar som gäller barn 0-6 år som ökar.

– Det kan vara föräldrar som har svårt att ta hand om sitt barn. De har svårt att läsa barnens signaler och det kan handla om att de inte har den tillsyn som barnet behöver, säger Charlotta Brag Forsling som är chef för Barn och familj på socialförvaltningen i Växjö.

I Lessebo är ökningen av anmälningar ungefär 250 procent på fem år. Alexander Ramsing, gruppledare på socialtjänsten i Lessebo, tycker att ökningen är positiv.

Skolor, hälso- och sjukvård och polisen ska anmäla mer i dag än tidigare. Det har skett en skärpning av lagen vilka som har ansvar att anmäla om de misstänker att ett barn far illa.

– Myndigheterna följer lagen. Det är bra, säger han till P4 Kronoberg.

Han säger att de sett en stor ökning när det gäller sjukvården, exempelvis om en förälder söker hjälp för psykiska problem. Då skickas det oftare anmälningar till socialtjänsten om att sjukvården har oro för eventuella, eller bekräftade barn, i hushållet.

Socialstyrelsen har inte samlat in motsvarande statistik på nationell nivå men när en kartläggning, där en enkät till flera kommuner ingick, gjordes år 2011 visade det sig att antalet orosanmälningar i landet ökade redan då. Ökade lagkrav på myndigheter att anmäla ansågs vara orsaken.

Hör ett längre klipp med nationella samordnaren Cecilia Grefve och reportern Johan Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".