Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östers IF ändrade stadgarna – öppnade upp för möjlig bolagisering

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 22.29
Sven Johannesson: "Ett sätt att väcka tankarna kring bolagisering"
(2:30 min)
Sven Johannesson, ordförande för Östers IF. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Sven Johannesson, ordförande för Östers IF. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Östers IF höll under måndagskvällen ett extrainsatt årsmöte. Där ändrade man klubbens stadgar. Det var en förutsättning för en eventuell bolagisering i framtiden.

Det extrainsatta årsmötet höll på i drygt tre timmar – merparten av tiden gick åt för att finslipa klubbens stadgar som enligt styrelsen behövde korrigeras. 

Många medlemmar trodde att mötet skulle handla om en bolagisering av Östers IF – men så var inte helt och hållet fallet. 

– Nej, det var egentligen inte på agendan. Det som var uppe till frågeställning var om föreningen kan bedriva någon del av verksamheten i bolagsform. Och det gör vi ju faktiskt redan idag. Bland annat i fastighetsbolag, förklarade Östers ordförande Sven Johannesson.

"Bolagisering inte på agendan just idag"

Ett tillägg i Östers stadgar som klubbades igenom av medlemmarna var: 

"Föreningen kan i bolagsform bedriva både fotbollsverksamhet och annan verksamhet som har till syfte att stödja fotbollsverksamheten."

Samtidigt tog man bort stycket:

"Föreningen skall bedriva den idrottsliga verksamheten fotboll"

Är den här ändringen ett sätt att förbereda en eventuell bolagisering?

– Om det nu kommer upp som en frågeställning så är det kanske ett sätt att väcka tankarna hos medlemmarna och föreningen. Men det är ingenting som ligger på agendan just idag. 

Var ni tvungna att ändra på stadgarna för att bolagisera i framtiden?

– Ja, dels kan man säga det. För att ha förutsättningarna för att bolagisera krävdes en ändring av stadgarna. Vi synliggör frågeställningen så får vi se var vi landar någonstans i framtiden, säger Sven Johannesson. 

"Lång väg att gå innan vi är där"

Östers nästa årsmöte är någon gång i mars. 

Kan en votering om bolagisering komma upp på dagordningen på nästa årsmöte?

– Ja, ingenting är omöjligt. Men så som det ser ut i dagsläget är det en lång väg att gå innan vi är där. Och då ska medlemmarna och de som är verksamma i föreningen få kunna säga sitt. Det är ju självklart, säger Sven Johannesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".