Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Apelsinsallad och knyten med gravad lax

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 09.30
Sune Markmanns laxknyten smakas av
(1:49 min)
En apelsinsallad med kanelstång.
1 av 2
Apelsinsallad med kanelstång.
Grav lax på en tallrik.
2 av 2
Ugnsbakade knyten med gravad lax.

Radiokocken Sune Markmann bjuder på en julig apelsinsallad och ugnsbakade knyten med gravad lax. Här är recepten!

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på Pinterest

Söt apelsinsallad  (för cirka 4 personer)

5-6 apelsiner

Marinad/lag

3 dl vatten

3 dl socker

2 kanelstänger

5 st stjärnanis

4 hela kryddnejlikor

½ gr saffran

Gör så här:

  1. Häll vatten och socker i en kastrull och låt koka livligt, under omrörning i ca 2 min.
  2. Dra av kastrullen och lägg i stjärnanis, kanel, kryddnejlikor och saffran
  3. Tillbaka med kastrullen på spisen igen och låt det koka på medelvärme i ca 3-5 min.
  4. Låt det svalna i ca 10 min.
  5. Under tiden skalar du apelsinerna med en vass kniv. Håll apelsinen stadigt mot skärbrädan och skär bort skalet och allt det vita
  6. Filéa alternativt skär apelsinen i skivor
  7. Slå lagen över apelsinsalladen och låt det stå minst 2 tim.
  8. Servera med vispad grädde smaksatt med vanilj och lemoncurd

Ugnsbakade knyten med gravad lax (recept/portion) 

Ugn: 190 grader

150 gr kall kokt potatis

115 gr skivad, gravad lax

20 gr majrova

20 gr morot

20 gr rotselleri

20 gr kålrot

¼ citron

En dillvippa

2 msk smör + 1 msk

Peppar

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen
  2. Strimla rotfrukterna fint och fräs det i smör i ca 1 min. i en gryta. Låt det svalna och dra några varv med pepparkvarnen över rotfrukterna
  3. Dra ut ca 40 cm-bitar av aluminiumfolie
  4. Smöra eller olja en yta på 15*15 cm på mitten
  5. Skiva potatisen och lägg den i botten
  6. Lägg sen på rotfrukterna och sedan den gravade laxen, med Hovmästarsåsen och extra hackad dill
  7. Vik ihop folien uppåt och förslut alla kanter
  8. Baka i ugn i 6 min.
  9. När det är färdigt river du av toppen av foliepaketet och pressar lite citron på
  10. Avnjutes direkt!

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".