Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tingsryd

Kritiserat elbolag granskas

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.01
"Oklarheter i rapporteringen"
(3:47 min)
Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av elbolaget Kraftringen. Orsaken är de återkommande strömavbrotten som drabbar bland annat kunder i byarna i Tingsryds kommun.

DOKUMENT: Läs beslut om föreläggande

– I Kraftringens fall vill vi veta vad de huvudsakliga orsakerna är till de här avbrotten som har medfört att många kunder har många eller långa avbrott, och inte minst vilka åtgärder som planeras för att undvika de här problemen i framtiden, säger Tommy Johansson, chef på avdelningen för leveranssäkerhet på Energimarknadsinspektionen.

Det är inte okej alltså att ha så här många avbrott?

– Nej, precis, säger Tommy Johansson.

En storm är inte det värsta problemet för de som bor i Djuramåla, Elsemåla och andra byar i trakten som har Kraftringen som nätleverantör. Det är de återkommande strömavbrotten som håller på att knäcka folk i byarna.

De skyller på allt från fåglar till råttor

– Det kan vara en solig dag, så plötsligt går strömmen och då skyller de på allt från att det är fåglar på ledningarna, till råttor i skåpet eller snö, det är olika förklaringar varje gång, säger Benny Holgersson som bor i Djuramåla.

Och Kraftringen hade så dålig kvalitet på sin elleverans 2014, att den statliga tillsynsmyndigheten nu kräver in specifika och detaljerade uppgifter om hur det ser ut med avbrotten. 

– Utöver tillsynen över själva leveranssäkerheten, har vi också sett en del oklarheter i rapporteringen till oss av strömavbrotten, och det indikerar att det finns någon typ av problem i rapporteringen eller att nätföretaget inte kanske har full koll på sina rutiner, säger Tommy Johansson.  

De har kanske inte full koll på sina rutiner

Kraftringen har i sitt svar till myndigheten förklarat felen i avbrottsrapporteringen med att det är ett "skrivfel". 

I slutänden kan granskningen leda till att myndigheten ställer krav på att Kraftringen säkrar sina ledningar i snabbare takt än vad man planerat, säger Tommy Johansson. Vad gäller ledningarna i Djuramåla och Elsemåla är planen "kabling" år 2019. 

Kraftringen säger i en kommentar att man välkomnar tillsynen.

– Vi vill gärna diskutera om det är så att man ser förbättringspotential i de planer vi har för att förbättra leveranssäkerheten, säger kommunikationschefen Melinda Frigyesi Ahlström.

Orsaken till de ständiga avbrotten beror till största delen på oisolerade ledningar, säger hon och det kan bli aktuellt att ändra investeringsplanen med att vädersäkra ledningarna i södra Sverige, säger hon.

På frågan om det kan gå snabbare än 2019 för Tingsrydsborna säger hon:

– Jag kan inte lova någonting, men i januari kommer vi att titta på hur prioriteringarna ligger och eventuellt göra en justering baserat på 2015, säger hon.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".