Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vägen in

Större risk för barn i invandrartäta områden att hamna i fattigdom

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 06.02
Rädda Barnen. "Mår föräldrarna bra sprider det sig till barnen"
(1:10 min)
En mamma som håller i sitt barn. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Barn som bor i invandrartäta områden i Kronobergs län löper större risk att hamna i fattigdom än genomsnittet i länet.

KARTA: Så uppdelat bor vi

I invandrartäta områden, där var fjärde person eller mer är utlandsfödd,  är risken för barnfattigdom nästan tre gånger så hög som genomsnittet i länet. Mikael Daag på Rädda Barnen i Växjö säger att det kan bidra till ett stort utanförskap för barnen:

– Det kanske börjar att man blir lite besviken på skolan eller samhället, säger Mikael Daag och fortsätter:

I det långa loppet kan det göra att man känner sig förbisedd av samhället och att man då frågar sig varför man själv ska bry sig om samhället. 

Genomsnittet för hur stor andel barn som lever i fattigdomsrisk i länet är drygt 13 procent. Om man sedan ser på postnummerområden så ser man att genomsnittet i invandrartäta områden ligger på 38 procent - alltså nästan tre gånger så mycket.

De här siffrorna har vi låtit SCB ta fram och de är baserade på inkomst, och betyder att familjen har låga inkomster. Enligt Mikael Daag på Rädda Barnen så påverkar det barns integration negativt om föräldrarna till exempel inte har jobb:

– Föräldrarna är förebilder för barnen, mår föräldrarna bra och kommer in i samhället så sprider det sig även till barnen, säger han.

Om Vägen in

Under den kommande månaden kommer vi att ta reda på varför det ser ut som det gör, vilka vi är som bor i de olika områdena och hur det påverkar oss att vi lever så uppdelat. Har du kommit till Kronoberg från ett annat land? Hur var din väg in i det svenska samhället? Dela gärna med dig av dina erfarenheter, åsikter och berättelser med hashtaggen #vägenin på sociala medier.

Följ vår karta

Hur ser våra bostadsområden egentligen ut? Delar vi upp oss utifrån var vi kommer från? Följ vår karta som visar unika siffror på hur våra bostadsområden verkligen ser ut i Kronoberg enligt siffror som Sveriges Radio låtit SCB ta fram. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".