Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RECEPT

Saffransbullar och chokladpengar

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 07.59
Kringlor och bullar.
1 av 3
Kringlor och bullar.
Chokladpengar.
2 av 3
Chokladpengar i mängd!
Erica "in action". Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 3
Erica vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Radiokocken Erica Kvarnström bakar saffransbullar, kringlor och chokladpengar hos P4 Kronoberg. Följ matlagningen och kolla in recepten här!

Här hittar du fler recept!

Glutenfria saffransbullar, ca 30 bullar 

Fördeg:

  • 5 gram jäst
  • 1 ¼ dl kallt vatten
  • 90 gram rårismjöl

Blanda och låt stå över natten i kyl.

Vill du baka samma dag låt den stå varmt tills du ser att degen börjar bubbla.

  • 50g jäst
  • 4 dl kall mjölk
  • 2st ägg
  • 150 g rumstepererat smör
  • 180 g råsocker/rörsocker
  • 120 g potatismjöl
  • 370 g råsrismjöl
  • 10 g pofiber
  • 40 g psylliumfrön
  • 1 tsk salt
  • 3,5 g saffran (*Väg upp 10 g socker och 10 g vatten. Koka upp och häll över saffranet. Gör gärna detta kvällen innan så att smakerna ur saffranet drar ur ordentligt.

Blanda till en smidig deg i ca 5 min. Eftersom att det är glutenfritt så känns det inte riktigt som att det blir en deg. Mer som en fast smet.

Låt sedan jäsa 30 min till 1 timme.

  • Väg upp i 50-gramsbitar och rulla till en lussebulle eller bara en rund bulle om så önskas och tryck i russin.
  • Låt jäsa ca 1 timme beroende på hur varmt det är.
  • Baka på 200 grader i ca 10 min.
  • När bullarna har kommit ut ur ugnen penslar du med ägg för att behålla saftigheten och få en glansig och fin bulle.

Chokladpengar (snabb temperering)

300 g smält mörk choklad 50 grader (viktigt med temperaturen!)

106 g osmält mörk choklad hackad väldigt fint.

  • Tillsätt den osmälta chokladen i den smälta och rör tills det inte är några klumpar kvar. Ska vara 30 -32 grader.
  • Strecka chokladen över tex en kniv och låt stelna. Den ska inte bli flammig . blir den det kolla temperaturen och rör tills den når önskad temperatur och gör ett test till.
  • Tillsätt chokladen i en spritspåse och spritsa önskade storlek på ett bakplåtspapper.
  • Spritsa några stycken i taget så att du hinner med att lägga tex tranbär och salt. Eller annan önskad topping! 

Vill man göra på mjölkchoklad så är det bara att värma samma mängd choklad fast bara upp till 45 grader, och sluttemperaturen ska ligga mellan 29 och 30 grader.

150 Saffranskringlor, 18 st 

150 g smör

150 g yoghurt

345 g vetemjöl

75 g socker

7,5 g bakpulver

2,5 g saffran (*Väg upp 10 g socker och 10 g vatten. Koka upp och häll över saffranet. Gör gärna detta kvällen innan så att smakerna dras ur ordentligt ur saffranet.

  • Blanda allt och väg upp i 40 g bitar.
  • Baka av på 180 grader i ca 7 min.
  • Pensla med smältsmör och doppa i socker!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".