Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgon i P4

Kan mögelosten mögla?

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 10.20
"Där är ju redan mögel på den"
(1:12 min)
Möglig stiltonost med pepparkakor. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Möglig stiltonost med pepparkakor. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio

Hur vet man att mögelosten har möglat i kylskåpet? Den frågan ställde vi till Anna Blücher, lektor i nutriton och livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet.

Och enligt Anna kan faktiskt mögelost inte mögla mer än den redan gjort när vi köpt den.

– Där är ju redan mögel på den och eftersom alla organismer konkurrerar med varandra så kommer annat mögel att ha lite svårt att konkurrera ut det som redan finns där, säger Anna Blücher.

Så en grönmögelost kan inte mögla ännu mer?

- Så är det ju. Däremot kan det möglet som finns brutit ned det så att den blir nästan flytande och då kanske man ska låta bli att äta den, säger Anna Blücher, lektor i nutrition och livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".