Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Bounty, rödbetssallad och paleobröd

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 08.00
Paleogott
1 av 4
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Bounty.
2 av 4
Bounty. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Rödbetssallad
3 av 4
Rödbetssallad. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Paleoskinka.
4 av 4
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Anja Schauerte, som är specialiserad på bland annat raw food, bjuder på godsaker som lämpar sig till jul.

Fler recept hittar du här

Hemmagjord bounty

Ett superenkelt godis så här inför jul (eller för vilket tillfälle som helst) för den som älskar kombinationen kokos och choklad.

En sats ger minst 15 bitar, om inte fler, beroende på hur stora du väljer att skära bitarna.

Fyllningen

Steg 1

Blanda 200 gram riven kokos och 250 gram kokosgrädde. Köp kokosgrädden som har konsistensen som gräddfil. Du kan även ställa en kokosgrädde i konservburk i kylskåpet och sedan använda den fasta massan som ligger överst. Använd en till två matskedar äkta lönnsirap eller någon annan sötning (sötning kan också uteslutas helt).

Steg 2

200 g mörk choklad

Blanda ihop riven kokos, kokosgrädde och sötning. Lägg ett bakplåtspapper i en mindre form. Tryck försiktigt och jämnt ut massan. Placera den svalt i kylskåpet i minst en halvtimme. Ta fram kokosmassan och skär i önskvärda bitar. Smält chokladen under uppsikt i mikrovågsugnen eller i vattenbad. Använd en gaffel för att täcka/doppa kokosbiten med choklad. Lägg den chokladdoppade biten på ett bakplåtspapper och dekorera direkt med, förslagsvis, lite riven kokos, finhackade nötter, bipollen, kakao nibs eller riven choklad.

Vanilj- och äppelchiapudding

För den som inte gillar risgrynsgröten och kanske vill prova en chiapudding till julfrukosten?

Receptet är anpassat efter en portion. Serverar du till flera bara plussa på receptet.

3 msk chiafrön
1 dl färskpressad äppeljuice
1 dl kokosgrädde eller mandelmjölk
⅓ tsk naturligt vaniljpulver


Blanda chiafrön (i förslagsvis ett litet glas) med vätskan och smaksättningen. Rör väl. Ställ svalt i kylskåpet. Vänta en liten stund och rör om väl igen. Låt därefter stå och dra i cirka två timmar eller gärna över natten.

Vid servering toppa med bananskivor pudrade med kanel och granatäppelkärnor. Det är också gott med torkade fikon istället för granatäpple.

Paleobröd smaksatt med hasselnötter, nypon och fikon

Många undrar hur det går att baka bröd helt utan något sädesslag. Det vill jag visa med det här lite julinspirerade brödet, som bjuder på en härlig blandning av nötter, frön och fikon, tillsammans med en mild nyponsmak. Brödet serveras med kokt griljerad julskinka och en egen rödbetssallad.

Ett litet bröd, bakat i en 1-litersform (vill du ha ett större bröd gör gärna 1 ½ sats eller dubbla mängden)

5 stora (ekologiska) ägg
1 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 ½ dl hela linfrön
½ dl nyponskalmjöl (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
2 dl hasselnötter
1 msk fiberhusk (finns i det glutenfria sortimentet)
2 dl mandelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
en liten nypa flingsalt
6 stycken finklippta/hackade torkade fikon

Sätt ugnen på 150 grader (varmluftsugn). Vispa ihop äggen ett par minuter med elvisp och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Placera ett bakplåtspapper i en 1-liters bakform och fördela degen jämnt i formen. Du kan gärna blöta händerna med vatten för att platta ut smeten jämnt. Som topping kan du gärna trycka ner hasselnötter och strö över blandade frön. Baka i 45 minuter. Lägg folie över brödet efter halva tiden om du tycker det behövs. Njut av brödet nybakat.

Rödbetssallad

4-5 större kokta och avsvalnade rödbetor. Du kan också gärna köpa förkokta vakuumpackade rödbetor.
Kärnor från ett ½ stort granatäpple
1- 1 ½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ – 1 msk riven färsk ingefära (beroende på hur mycket ingefärasmak du önskar – smaka gärna av)
½ kruka finklippt färsk persilja
smaka av med svartpeppar och flingsalt

Till servering: en handfull med lätt hackade valnötter

Skär rödbetorna i små tärningar. Blanda ihop med alla övriga ingredienser. Ställ svalt i kylskåpet innan servering. Salladen kan även göras dagen innan. Vid servering kan du gärna toppa med valnötter.

Skrivet av Anja Schaurte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".