Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgon i P4

Kan man dricka varm kalvsylta?

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 10.18
"Det är som en köttsoppa"
(1:20 min)
Kalvsylta. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Kalvsylta. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio

Kan man dricka kalvsylta? Javisst om du frågar Tomas Johansson, Vd på Ello i Lammhult. Där är varm kalvsyltesoppa en favorit.

– De som dricker den varma syltan tycker den är bättre. Det är ju som en köttsoppa innan den har stelnat, som en bra köttsoppa, säger Tomas Johansson på Ello i Lammhult.

När Morgon i P4 ringer upp honom för att fråga varför det är mer griskött än kalvkött i Lammhultssyltan avslöjar han oväntat att det bästa sättet att avnjuta syltan är varm och i rinnande form - syltsoppa helt enkelt.

Tomas Johansson har även ett annat tänkbart användningsområde för kalvsyltan.

– Man skulle frystorka den och sälja till dom som säljer proteinpulver, bodybuildarmat.

Och det är fler än Tomas som hittat udda sätt att äta kalvsylta. Så här skriver Johnny i ett mail till Morgon i P4:

"Ville bara nämna att när jag i mina ungdomsår jobbade på Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk drack jag alltid kalvsyltan varm till frukost tillsammans med isterband som jag kokade ihop med kalvköttet. Man fyllde en sådan plastform som fortfarande finns idag. Det kan rekommenderas. Kan sakna det ibland!"

Hur äter du din sylta? Berätta gärna för oss!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".