Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Kronoberg klarar inte regeringens miljömål

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 08.05
"Det är bara en spillra kvar"
(1:05 min)
Landskapet som betas är hotat
Landskapet som betas är hotat. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio

Kronobergs län ser inte ut att klara något av regeringens uppsatta miljömål. Det visar den uppföljning som gjorts av miljökvalitetsmålen.

Det var i december som Skogsstyrelsen och länsstyrelsen presenterade sin dystra prognos. Speciellt illa är det för miljömålet "ett rikt odlingslandskap".

– När det växer igen försvinner en del av de biologiska och kulturella värden som hänger ihop med det landskapet, säger Maria Sjöberg på länsstyrelsen.

Det är i först hand organismer som är beroende av mycket ljus som får det svårt när landskapet växer igen. Den här utveckling är påtaglig i det landskap som är präglat av jordbruk, men även i skogen finns ett kulturlandskap som helt och hållet är på väg att försvinna.

Skogsmark med bete är på väg att försvinna

– Det finns skogsmarker som är väldigt värdefulla där man länge haft betande djur. Skogsmark med bete är en typ av mark som är på väg att försvinna helt och hållet. Det finns mycket litet kvar.

EU ger i dag ekonomiskt stöd till lantbrukare som med sina betande djur bevarar olika typer av betesmarker. Man kan få från 1 000 kronor per hektar upp till strax över 10 000 kronor per hektar i EU-stöd.

-– Det mest positiva just nu är att intresset för att restaurera gamla betesmarker ökar. Här finns det också ett ekonomiskt stöd, säger Maria Sjöberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".