Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Kommunerna är satta i rekordhög skuld

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 08.42
"Vi är inne i en investeringsintensiv period"
(1:23 min)
En karta visar att länets kommuner totalt har skulder på 12.6 miljarder.
1 av 2
Totalt har kommunerna i Kronoberg 12.6 miljarder i skulder och skuldsättningen kommer att fortsätta att öka. Bild: CartoDB/Sveriges Radio
Mattias Bokenblom
2 av 2
Mattias Bokenblom. Foto: Kommuninvest i Sverige AB.

Kommunerna i Kronoberg lånar mer och mer pengar. De senaste sju åren har kommunernas låneskuld ökat med nästan fem miljarder kronor.

De närmaste åren behöver kommunerna låna ännu mer, säger Mattias Bokenblom, analytiker på kommunernas eget investeringsbolag Kommuninvest.

– Just nu är kommunerna inne i en intensiv investeringsperiod som kan jämföras med 1960–70-talen under miljonprogramsområdenas uppbyggnad, säger Mattias Bokenblom.

Det är Växjö kommun och Lessebo kommun som per invånare i länet har den största låneskulden på omkring 80 000 per person. Växjö kommun har totalt sju miljarder kronor i lån och Lessebo nästan 700 miljoner.

Växjö kommun har exakt 88 500 kronor i låneskuld per person och ligger på tio i topp-listan av landets kommuner med högst låneskuld per invånare.

Totalt har kommunerna i Kronoberg 12.6 miljarder i skulder och skuldsättningen kommer att fortsätta att öka. Inte minst med tanke på det stora antalet flyktingar som nu kommer.

– Det sätter ju press på kommunerna. De måste investera i kärnverksamheten med bland annat nya förskolor och större grundskolor, säger Mattias Bokenblom.

Men trots att låneskulden har ökat kraftigt har kommunernas räntekostnader för lånen jämfört med 2008 minskat med 37 procent.

Förklaringen till minskningen är att räntenivån har sjunkit kraftigt. När räntorna stiger igen ökar kostnaderna.

– Om man ställer de finansiella kostnaderna för att öka sin skuldsättningen i relation till kommunerna och deras bolags omsättning och deras intäkter är risken med lånen förhållandevis liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".