Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Knäckig chokladtoscapaj med marinerade citrusfrukter

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 09.15
Kakan ligger på ett tårtfat framför frukt.
1 av 3
Toscakakan redo att ätas. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Citrusfrukt och kanelstång.
2 av 3
Serveras med fördel med grädde, citrusfrukt och kanelstång.
Jessica Goodwin i köket.
3 av 3
Jessica Goodwin vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Jessica Goodwin lagar till en knäckig chokladtoscapaj med marinerade citrusfrukter. Här är receptet!

Fler recept hittar du här

Pajskal:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Vispa smör och socker luftigt och tillsätt äggulorna. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en deg. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant och baka i 180 grader i ca 15 minuter.

Blondiesmet:

  • 325 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • rivet skal från två apelsiner

Smält chokladen och smöret tillsammans på låg effekt i micron. Vispa ägg och farinsocker riktigt luftigt och vänd försiktigt ner den smälta chokladen och smöret. Tillsätt övriga ingredienser och häll smeten i det förbakade pajskalet. Grädda i 180 grader ytterligare ca 20 minuter till kakan stannat till på ytan men inte är riktigt färdigbakad. Koka ihop toscasmeten under tiden så att den är färdig att hälla på kakan.

Nöttosca

  • 50 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 200 g nötter, tex. valnötter, pistage, hasselnötter, mandel.

Blanda alla ingredienserna utom nötterna i en kastrull och sjud sakta ihop smeten. Hacka nötterna grovt och tillsätt dem sedan till den varma toscan. Bred försiktigt på smeten på kakan när den börjar bli färdiggräddad och sätt tillbaka den i ugnen och grädda tills toscan är gyllenbrun, ca 10-12 minuter.

Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Servera kakan kall gärna med en klick lättvispad grädde och citrussalladen.

Marinerade citrusfrukter

Sockerlag:

  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl limoncello ( italiensk citronlikör ) eller någon annan likör tex Grand Marnier
  • 5-6 citrusfrukter, blanda gärna olika frukter av clementin, apelsin, blodgrape mm.

Koka upp socker och vatten med fröna från vaniljstången. Koka ihop någon minut och tillsätt likören. Låt lagen svalna något och tillsätt sedan filéer från citrusfrukterna och låt dem ligga i lagen en stund. Det blir godast om de hinner bli riktigt kalla innan serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".