Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Gott vid brasan på utflykten

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 12.05
Sune Markmann flamberar frukt och intervjuas av P4 Kronobergs Maria Helttunen.
1 av 4
Sune Markmann flamberar frukt och intervjuas av P4 Kronobergs Maria Helttunen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Flamberad frukt.
2 av 4
Flamberad frukt. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Frukten svalnar.
3 av 4
Frukten svalnar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
En bakpotatis med en god röra till.
4 av 4
En bakpotatis med en god röra till. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Radiokocken Sune Markmann lagar till bakpotatis med olika fyllningar, räkröra med avokado, kycklingröra och flamberade jordgubbar och apelsiner kryddade med grönpeppar. Här är recepten!

Här hittar du fler recept!

Bakpotatis med olika fyllningar

1. Baka av potatisen i ugnen eller mikron. Har du en temperaturmätare så ska du baka potatisen tills den är 90 grader i mitten. Annars kan du använda en sticka och kolla om potatisen är mjuk ända in i mitten.
2. Låt dem svalna och slå sedan in dem i aluminiumfolie.
3. Picka små hål på en sida av potatispaketet. 
4. Potatisen är färdig att ätas när det kommer ånga ur de små hålen.

Obs! När du sedan är på utflykt så lägger du potatisen vid kanten av brasan med sidan som har små hål uppåt.

Räkröra med avokado (laktosfri)

  • 4 st tärnade mogna avokados
  • 200 g skalade räkor
  • 2 dl sköljd och fint skuren purjolök
  • 2 dl smetana
  • 1 st citron
  • Lite salt och peppar

1. Riv skalet på citronen fint (ej det vita)
2. Pressa citronen i en liten skål
3. Vispa upp smetanan rätt ordentligt
4. Blanda i resten av ingredienserna
5. Smaka av med salt och peppar

Obs! Salta lite extra eftersom den bakade potatisen är osaltad.

Kycklingröra (mjölkfri)

  • 200 g grillad kyckling
  • 2,5 dl majonnäs
  • 1 st paprika
  • 1 dl finskuren purjolök
  • Cirka en tredjedels slanggurka
  • 2 tsk gurkmeja
  • Salt och peppar

1. Blanda majonnäs och gurkmeja i en bunke
2. Plocka eller tärna den tillagade kycklingen
3.Tärna paprikan
4. Skala och kärna ur gurkan
5.Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om och smaka av med salt och peppar

Obs! Salta lite extra eftersom den bakade potatisen är osaltad.

Flamberade jordgubbar och apelsiner kryddade med grönpeppar

  • 300 g frusna jordgubbar
  • 2 st apelsiner
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 4 cl cognac
  • 1 tsk grönpeppar

1. Riv skalet på en av apelsinerna fint
2. Skala apelsinerna med en vass kniv och se till att du skär bort även det vita bakom skalet. Tärna sedan apelsinen.
3. Krossa grönpepparn lätt
4. Sätt en panna över elden och häll i sockret och rör runt
5. När sockret börjar bli ljusbrunt tillsätter du smöret
6. När smöret smält häller du i de frusna jordgubbarna och grönpeppar
7. Låt det puttra i någon minut så att det börjar komma vätska ur jordgubbarna
8. Slå på cognac och luta pannan försiktigt mot elden så att den börjar brinna (Obs! Ju hetare panna desto större låga, akta ansiktet och håret
9. När lågan slocknat så häller du på apelsintärningarna och det rivna apelsinskalet
10. Låt det hela puttra någon minut - det är färdigt när jordgubbarna mjuknat.
11. Servera med vaniljglass

Smaklig måltid! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".