Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Traryd

Olovliga husbesök oroar fastighetsägare

Publicerat torsdag 14 april 2016 kl 05.59
"Det känns väldigt obehagligt för oss. "
(1:03 min)
Privat skylt vid övergivet hus webb
1 av 3
Flera personer verkar ha utforskat det övergivna huset på Arne Andersson fastighet, utan att fråga. Foto: Maria Helttunen/ Sveriges Radio
Arne Andersson
2 av 3
"Problemet är ju att folk inte respekterar de privata ägorna, utan går in i fastigheter utan lov", säger Arne Andersson. Foto: Maria Helttunen/ Sveriges Radio
Övergivet hus webb
3 av 3
Hobbyn att utforska övergivna byggnader, kallad Urban exploration, är väldigt farlig. Och kan betyda att fastighetsägaren stäms för personskador. Foto: Maria Helttunen/ Sveriges Radio

Det kallas Urban exploration och engagerar många - en hobby där människor tar sig in i övergivna byggnader för att utforska dem. Men för fastighetsägarna skapar det här både obehag och en oro för att någon ska skada sig.

För en vecka sedan upptäckte fastighetsägaren Arne Andersson att okända personer tagit sig in i en av hans fastigheter i en by utanför Traryd.

De obehöriga personerna visade sig vara utövare av så kallad Urban exploration – en hobby där man utforskar och tar sig in i övergivna hus och fastigheter.

– Problemet är ju att folk inte respekterar de privata ägorna, utan går in i fastigheter utan lov. Vi hittade en person uppe på vinden och där får det definitivt inte vara någon. Det är riktigt, riktigt farligt, säger Arne Andersson.

Efter händelsen upptäckte Arne Andersson att bilder på hans hus hade lagts ut på Facebook för att kunna ses av andra intresserade av Urban exploration. Det ökade intresset för att utforska övergivna fastigheter oroar honom.

Vad hade det inneburit för dig som fastighetsägare om det hade hänt honom någonting här?

– Jag förmodar att vi hade blivit åtalade om det hade hänt honom något och han anmält oss. Om han nu hade överlevt händelsen, för det är inte säkert att han hade gjort det som det ser ut här. Det känns väldigt obehagligt för oss.

Hör mer om Urban exploration, vad lagen säger om det och vad det kan betyda för fastighetsägare under torsdagen i P4 Kronoberg.

Fakta om Urban Exploration

Urban exploration, Urbex eller UE, är en subkultur där utövarna vill utforska ofta låsta och stängda delar av byggnader, byggnadskomplex eller underjordiska system.

Vanliga besöksmål är övergivna byggnader, fabriker, bergrum, tunnelsystem och liknande som inte längre anses ha något ekonomiskt värde.

Utövarna kan hitta platserna genom att fråga äldre personer i lokalbefolkningen och även få tips om var ingångarna befinner sig.

Många UE-utövare fotograferar de miljöer de tar sig till och lägger upp bilderna på Internet, vilket bidrar till att inspirera andra.

Att utöva UE innebär i många fall att upptäckaren gör sig skyldig till brott, till exempel olaga intrång och skadegörelse. Men också att man utsätter sig för allvarliga skaderisker.

Om intrång sker på en militär anläggning kan brottsrubriceringen komma att utökas, eftersom det då kan röra sig om intrång på ett skyddsobjekt.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".