Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Brandskyddet brister på länets asylboenden

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 04.57
Björn Svanberg: "Det klarar inte de funktioner som jag har krävt"
(1:24 min)
Björn Svanberg, brandmästare i Lessebo kommun.
1 av 2
Björn Svanberg, brandmästare i Lessebo kommun. Foto: Lena Pettersson/ Sveriges Radio
Håkan Ahlstrand
2 av 2
Håkan Ahlstrand, verksamhetschef för HVB-hemmen i Lessebo, väntar fortfarande på att alla bristerna i brandskyddet på boendet ska vara åtgärdade. Foto: Lena Pettersson/ Sveriges Radio

Brandskyddet på asylboenden och hem för ensamkommande flyktingbarn har ofta stora brister. Det visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort. 

En genomgång av de senaste brandskyddsprotokollen visar att drygt hälften av boendena i Kronobergs län har fått anmärkningar, och att flera brister har varit allvarliga

 Brandlarmet har inte fungerat som jag vill. Jag vill definitivt att det ska byggas ut mer för det klarar inte den funktion som jag har krävt, säger Björn Svanberg, brandmästare i Lessebo kommun.

För fyra månader sedan gjorde han en inspektion på Lessebo kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn och hittade nio brister i brandskyddet, som alla skulle åtgärdas snarast. Det behövdes bland annat fler detektorer, ett brandlarm som ljuder i hela huset och brandsäkrade dörrar. Och det här är inget ovanligt.

Sveriges Radios lokala kanaler har gått igenom brandskyddet på asylboenden och HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i 75 kommuner. På två av tre av boenden finns det brister, men det ser lite bättre ut i Kronobergs län.

En genomgång av inspektionsprotokoll för 21 asylboenden och hem för ensamkommande flyktingbarn, HVB-hem, i länet visar att 13 av dem har fått påpekat brister i brandskyddet. I drygt hälften av fallen är bristerna så allvarliga att de behöver åtgärdats snarast – vilket också har skett på många håll.

Men trots att det har gått fyra månader sedan de nio bristerna på boendet i Lessebo konstaterades, är sju fortfarande kvar. Bland annat ljuder inte brandlarmet i hela byggnaden.

– Det måste till, det går inte att så många personer inte får reda på att någonting har hänt i huset, säger verksamhetschefen Håkan Ahlstrand.

Det har ju nu gått fyra månader. Börjar det närma sig gränsen för vad som är acceptabelt?

– Absolut, det är för länge som det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".