Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Gott till grillat

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 06.00
Gott till grillat
Dagens recept är (fr.v) Fänkålsglace, Ketchup och Ajvar. Som passar bra till allt grillat. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio

Dagens recept handlar om röror och tillbehör som smakar riktigt gott till grillat. Radiokocken Sune Markmann lagar Ajvar, Ketchup och Fänkålsglace.

Ajvar – gott tillbehör till kött

1 stor aubergine

3-4 röd paprika

1 citron - pressad

2 röda chili

2 msk oliv- eller rapsolja

1 stor klyfta vitlök

 

  1. Sätt på ugnen på ca 185 – 200 grader.
  2. Dela auberginen på längden.
  3. Dela och kärna ur paprikan och chilin.
  4. Lägg alla grönsaker på en oljad/smörjd ugnsplåt med snittytan neråt.
  5. Tillaga i ugnen i ca 50-60 minuter. Grönsakerna ska tas ut när de har fått en yta med svarta fläckar.
  6. Ta ut ur ugnen och låt det svalna.
  7. Dra av skinnet på paprika och chili.
  8. Gröp ur auberginen.
  9. Finhacka vitlöken.
  10. Blanda alla grönsaker och rör ner vitlöken.
  11. Mixa röran nästintill slät.


Ketchup                  

15 stora tomater

1 kruka färsk basilika

1 stor chili

ca 1 dl honung

1 dl vitvinsvinäger

3 msk oliv- eller rapsolja

½ tsk stött kummin

Lite salt & peppar

 

  1. Sätt på ugnen på ca 185 – 200 grader.
  2. Dela tomaterna i klyftor.
  3. Plocka av hälften av den färska basilikan.
  4. Dela chilin och kärna ur den.
  5. Skala vitlöken.
  6. Bland nu allt i en bunke.
  7. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt.
  8. Krydda med salt & peppar.
  9. Tillaga i ugn i ca 35 minuter.
  10. När det är klart i ugnen häller/skrapar du ner blandningen i en gryta med lock.
  11. Tillsätt hela vitlöksklyftor och låt sjuda/puttra på svag värme i ca 45 minuter.
  12. Ta sen upp alla vitlöksklyftor ur grytan.
  13. Mixa blandningen slät.
  14. Vill du ha ketchupen ännu slätare, så kan du sila/pressa den genom en finmaskig silduk.
     

Förvaras i kylen och kan hålla upp till 3 veckor

Fänkålsglace  

1 stor fänkål

1 stor lök

3 msk oliv- eller rapsolja

1 msk honung

1 msk koncentrerad äppeljuice

Salt & peppar

  1. Sätt på ugnen på ca 185 – 200 grader.
  2. Dela fänkålen och ta bort roten (= den grova mittdelen).
  3. Skär fänkålen i små bitar.
  4. Skala och klyfta löken.
  5. Sprid ut allt på en oljad ugnsplåt och rosta i 25 minuter.
  6. Lägg det rostade i en bunke.
  7. Mixa till en slät konsistens.
  8. Smaka av med salt & peppar.

Passar perfekt till att pensla på fläskfilé, kyckling, fisk och grönsaker vid grillningen


Smaklig grillning!


Sune Markmann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".