Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Barn-och elevombudet granskar mobbningsfall

Publicerat lördag 7 maj 2016 kl 10.05
Camilla Holmqvist: Av yttersta vikt att vi utreder ärendet från vår sida
(1:30 min)
En flicka står bakom ett stängsel och tittar ut över en grusplan där en grupp barn leker på avständ
Bilden är arrangerad och har ingenting med händelsen att göra. Foto: Janerik Henriksson / TT

Barn- och elevombudet (BEO) har inlett en granskning av mobbning på en grundskola i Växjö. Detta efter föräldrar anmält att deras flicka under lång tid kränkts och slagits av en annan elev.

Knuffar, slag, hot och återkommande verbala trakasserier där hon kallats "hora" och "fitta" är bara några av kränkningar som flickan under lång tid fått stå ut med i skolan. Det berättar föräldrarna i sin anmälan till Barn- och elevombudet. 

De skriver också att de försökt få hjälp av rektor, lärare och andra ansvariga, men mobbningen har fortsatt och i dag är flickan så ledsen och mår så dåligt att det inte går längre. "När ens barn kommer hem i tårar så gott som varje vecka undrar man när det ska vara nog" står det bland annat i anmälan.

BEO har inlett en utredning och kräver nu in detaljerade uppgifter av Växjö kommun. Bland annat om vilka åtgärder skolan har vidtagit. Och har dessutom sett så allvarligt på vissa uppgifter i anmälan att man lämnat över den delen av anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Det handlar om att sexuellt tvång som flickan ska ha blivit utsatt för av den andra eleven, enligt föräldrarna.

– Jag ser att det är av yttersta vikt att vi utreder ärendet från vår sida och kan lämna bra svar till bägge myndigheterna, säger Camilla Holmqvist, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen, som inte vill svara på frågor om det som hänt och varför i det enskilda fallet, så länge utredningen pågår.  

BEO övervakar tillsammans med Skolinspektionen den del av skollagen som gäller kränkande behandling och BEO kan också kräva skadestånd för barn och elever som varit utsatta för mobbning eller kränkningar i skolan.

Enligt förvaltningschefen Camilla Holmqvist är det ovanligt att Växjö kommun utreds av BEO för mobbning.

– Jag kan inte komma ihåg något fall alls där det gått så långt, säger Camilla Holmqvist. 

 

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".