Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Rabarbersufflé med Semifredo

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 07.45
Rabarbersufflé
1 av 2
Dagens recept: Rabarbersufflé. Foto: Calle Berglund/Sveriges Radio
Semifredo
2 av 2
Semifredo är smarrigt till sufflén! Foto: Calle Berglund/Sveriges Radio

Radiokocken Jessica Goodwin bjuder denna gång på rabarbersufflé med rostad vit choklad. Till det en smarrig semifredo.

Rabarbersufflé med semifreddo smaksatt med kardemumma och rostad, vit choklad

Semifreddo

  • 150 g grovhackad vit choklad
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk nystött kardemumma

Gör så här:

Lägg ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 180 grader i fyra till fem minuter - den ska bli ljusbrun i färgen.

Separera äggulor och vitor och vispa först äggulorna med hälften av sockret tills det blir riktigt vitt och krämigt. Vispa grädden tjock och luftig.

Vispa till sist äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt det resterande sockret och vispa smeten lite till så att den blir blank.

Blanda äggulesmeten med kardemumma och grädde och vänd sedan ner äggvitan och det mesta av den rostade chokladen och spara lite att toppa med.

Häll smeten i en skål, lägg över den sista chokladen och frys i tre, fyra timmar. Den ska serveras lite halvfrusen så om den står i frysen längre behöver den tina en liten stund i kylen.

Rabarbersufflé (cirka åtta stycken)

  • 200 g rabarber
  • 0,5 dl kokos
  • 0,5 dl mjölk
  • frön från 1 vaniljstång
  • 4 ägg
  • 1 tsk maizena
  • 25 g smör och 1 dl socker att smörja formarna med
  • 0,75 dl socker

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader. Smörj suffléformarna noga och sockra dem sedan. Skala och dela ner rabarbern i mindre bitar. Lägg den i en kastrull och koka den mjuk. Börja på svag värme så att den inte bränns. När rabarbern släppt lite vätska lägger du i vaniljen så att den får koka med.

Rosta kokosen gyllenbrun i en torr stekpanna.

Separera äggulor och vitor, blanda äggulorna med mjölk och maizena. Mixa den mjuka rabarbern och den rostade kokosen slät med en mixerstav och tillsätt ägguleblandningen. Sjud försiktigt så att det blir en tjock kräm. Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt sedan sockret och vispa sedan lite till.

Vänd ner lite av äggvitan i rabarberkrämen och blanda, tillsätt resten och blanda försiktigt så att luften blir kvar.

Fyll suffléformarna upp till kanten och skrapa av överflödig smet så att de blir helt släta.

Grädda direkt i ugnen i femton till tjugo minuter. Servera genast tillsammans med semifreddon och med lite florsocker siktat på.

Jessica Goodwin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".