Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Skötselavtalet förlängs – och avslutas efter ett år

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 06.30
Ulrika Örnström: Vi vill ge Öster bra förutsättningar
(1:11 min)
Värendsvallen
Värendsvallen Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.

Växjö kommun har svängt när det gäller avtalet med Östers arenabolag, som får betalt för att sköta kommunens idrottsytor på Arenastaden.
Trots tidigare kritik om dålig skötsel – ska avtalet förlängas. Men troligen bara med ett år.

Ulrika Örnström är tf. chef på kultur- och fritidsförvaltningen. Hon motiverar Växjö kommuns val att förlänga avtalet så här:

– Det har framförallt att göra med att vi vill ge Öster bra förutsättningar för en fortsatt verksamhet. Öster har svårt att anpassa personalstyrkan med för kort varsel, säger Ulrika Örnström och fortsätter: 

– Så därför väljer vi att förlänga med ett år och efter det så vet Öster om att vi antagligen inte kommer att förlänga avtalet, säger Ulrika Örnström.

Vi kommer inte att genomföra en upphandling

När en kommun köper in externa tjänster krävs det i regel att man genomför en upphandling – för att alla som är intresserade av att genomföra tjänsten ska få en chans att tävla om uppdraget.

Men trots att det här handlar om ett avtal värt miljoner så behövs ingen upphandling, anser Ulrika Örnström.

– Vi är medvetna om upphandlingsreglerna och så men vi bedömer ändå att det handlar om en idrottsförening i grunden och att vi kan förlänga avtalet ett år (utan upphandling, red.anm). 

Magnus Bengtsson är chefsjurist i kommunen och han är medveten om att kommunen kanske rundar lagen genom att göra så här. Men det har sin förklaring, säger han.

– Är det under ett års tid är det inte verkningsfullt att ha en offentlig upphandling, det finns säkert ingen annan heller än Öster som kan lämna anbud, så vi förlänger avtalet med ett år för sedan eventuellt ta tillbaka det i egen regi, säger Magnus Bengtsson.

Tror du konkurrensverket kan ha synpunkter på det? 

– Det kan finnas en risk att de väljer att titta på detta, så kan det vara, säger han.

Än så länge har inget politiskt beslut fattats om avtalsförlängningen. Det sker troligen i augusti. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".