Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Äggrulle med lax, wasabimajonnäs och spenat

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 07.30
Äggrulle
1 av 2
En smaskig Äggrulle är dagens recept Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Bärpaj
2 av 2
Och till efterrätt en raw citronpaj. Foto: Calle Berglund/Sveriges Radio

Radiokocken Anja Schauerte lagar denna gång en riktig bufféfavorit: Äggrulle fylld med rökt lax, wasabimajonnäs och färsk spenat. Till efterrätt blir det en riktigt raw citronpaj med färska bär.

Äggrulle med rökt lax och god smak av wasabi

Ger cirka 10-12 bitar som passar till ett buffébord.

  • 8 stora ägg
  • 4 msk fet kokosmjölk
  • cirka 1/2 tsk havssalt (eller annat valfritt salt)
  • lite vitpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop alla ingredienser. Häll ut i en stor rektangulär form klädd med bakplåtspapper. Skjutsa in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt svalna helt och ha kvar bakplåtspappret eftersom detta använder du till hjälp för att rulla ihop rullen snyggt.

Häll smeten i en skål, lägg över den sista chokladen och frys i tre, fyra timmar. Den ska serveras lite halvfrusen så om den står i frysen längre behöver den tina en liten stund i kylen.

Fyllning

  • 2,5 dl majonnäs (gärna hemmagjord)
  • 2 tsk wasabi
  • 2 msk dill
  • 100-150 gram rökt tunt skivad lax
  • valfri mängd färsk spenat

Gör så här:

Blanda ihop majonnäs, wasabi och dill. Bred majonnäsröran försiktigt över "äggomeletten". Placera den rökta laxen fint över majonnäsen och slutligen färsk spenat. Rulla ihop äggrullen så tajt du kan med hjälp av bakplåtspappret. Placera gärna svalt innan servering och skär upp bitar vid servering. Det är snyggt och gott att dekorera med färsk spenat, lättkokt kall sparris och hackade rostade hasselnötter.

Raw citronpaj med färska bär

En frisk och riktigt god raw paj med lemon curd som fyllning. Rikligt med färska bär som topping blir en härlig smakkombination. Jag har använt en långsmal pajform men det fungerar självklart bra med en annan form också.

Använd gärna en form med avtagbar botten. Förbered din lemon curd en dag innan. Pajen kan också göras en eller två dagar i förväg, men vänta med bären till servering.

Pajskal:

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl mandel
  • 6 lite större torkade fikon eller 10 mjuka kärnfria dadlar
  • 2 dl riven kokos 1/2 tsk naturligt äkta vaniljpulver (inte ett måste utan helt valfritt - smakar gott även utan vaniljen)
  • några msk vatten

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till pajskalet i en mixer. Tillsätt eventuellt mer vätska om det skulle behövas. Du ska få en formbar massa som dock inte ska vara blöt utan fast i konsistensen. Tryck ut degen i en form.

Fyllning:

1 sats hemmagjord lemon curd (se recept nedan) för ett nyttigt och naturlig alternativt eller köper du en färdig lemon curd.


250 ml kokosgrädde 

I Tetra Pak som har konsistensen gräddfil. Alternativt ställ en burk kokosmjölk (riktigt fet) i kylskåpet över natten och använd endast det tjocka lagret som bildas på toppen. Vätskan kan sparas till att göra smoothie på.

2 msk honung eller kokossocker

Gör så här:

Lägg curden längst ner i pajskalet och bre därefter över kokosgrädden som lätt vispats tillsammans med naturlig sötning.

Kör försiktigt något varv med en gaffel för att blanda de båda lagren. Ställ pajen svalt i några timmar för att fyllningen ska bli fast. Toppa med färska hallon, blåbär och t.ex. citronmeliss.

Lemon Curd (En sats)

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • ¾ dl honung
  • 1 1/2 dl citronsaft
  • Skal från 1 ekologisk citron
  • 6 msk kokosolja (du kan välja kokosolja utan smak)
  • en nypa salt

Gör så här:

Använd en liten gryta och vispa ihop ägg, äggulor, honung, citronjuice och skal från en citron. Tillsätt kokosoljan och ställ plattan på låg värme. Låt all kokosolja smälta på den låga värmen under omrörning.

Vrid upp värmen till mellantemperatur och fortsätt röra till curden tjocknar. Det tar cirka 5-6 minuter.

Curden är färdig när små bubblor börjar nå ytan. Sila curden (valfritt) och häll upp på en burk. Förvaras i kylskåp. Curden kommer att tjockna ännu mer när den kallnat.

Anja Schauerte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".