Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Nytt åtgärdspaket mot regionens personalbrist

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 10.48
Anna Fransson (S): Förändra scheman så att man slipper rotationstjänstgöring och delade turer
(2:40 min)
Region Kronoberg, skylt, Växjö
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg har beslutat om ett nytt åtgärdspaket för att bli en attraktivare arbetsgivare. Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio

Region Kronoberg har de senaste åren haft svårt att både rekrytera ny personal och behålla de sjuksköterskor som idag jobbar inom hälso- och sjukvården. Problem har lett till höga kostnader för hyrpersonal, sämre ekonomi och färre öppna vårdplatser. Nu ska ett nytt åtgärdspaket lösa personalbristen.

På onsdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg om ett nytt åtgärdspaket för att komma till rätta med personalproblemen i sjukvården.

– Det handlar om att bli attraktiva arbetsgivare och att förändra scheman så att man slipper rotationstjänstgöring och delade turer, och att man faktiskt se till att man hinner med sitt arbete på dagen, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S).

Vi tagit fram en rad åtgärder som förhoppningsvis kommer att ge ett positivt resultat inom ett par år

Åtgärdsförslaget togs fram hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson som fick uppdraget av Charlotta Svanberg (S) som är ordförande i nämnden.

– Vi har haft en dialog med medarbetare, fack och chefer och utifrån dessa samtal har vi tagit fram en rad åtgärder som förhoppningsvis kommer att ge ett positivt resultat inom ett par år, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ett resultat av personalbristen är att antalet öppna vårdplatser har minskat de senaste åren, framför allt under sommaren. För att inte tvingas stänga ännu fler vårdplatser och riskera patientsäkerheten och arbetsmiljön ska de beslutade åtgärderna sättas igång så snart som möjligt.

En av åtgärderna handlar om att sjuksköterskas rotationstjänstgöring ska förbättras så att möjligheten till vila och återhämtningen efter dygn runt-passen blir bättre.

Bemanningen på varje enhet ska också ses över utifrån verksamhetskraven och en handlingsplan för att fasa ut hyrläkare 2017-2018 ska tas fram.

Se alla de beslutade åtgärderna i faktarutan nedan.

FAKTA: Åtgärdspaketet i Region Kronoberg

• Att nattillägg för ren nattjänstgöring för sjuksköterskor anpassas till förändring av nattindex så att fler kan tänka sig att arbeta natt.

• Att se över bemanning utifrån verksamhetskrav på respektive enhet. Här ska patientsäkerheten, rätt använd kompetens och eventuellt införande av vårdnära service (som testas under sommaren 2016) beaktas.

• Ta fram handlingsplaner för utfasning av hyrläkare 2017-2018 i enlighet med det nationella arbete som pågår tillsammans med SKL (Sveriges kommuner och landsting).

• Att se över placeringarna av de vårdplatser som bör finnas för att minska antalet överbeläggningstoppar. Dessutom ska möjligheterna att införa fler akutvårdsliknande (AVA) platser för kirurgiska och ortopediska patienter och internmedicinska patienter ses över.

• Att utifrån behov, förbättra möjligheterna för sjuksköterskor inom dygnet-runt verksamheten att göra karriär och utbilda sig till specialistsjuksköterska inom kirurgi, internmedicin och psykiatri.

• Att starta projekt för att utreda och testa nya arbetstidsmodeller inom operationsavdelningen i Växjö, för att bland annat förbättra tillgängligheten och minska utomlänssjukvården.

• Se över möjligheterna att skapa förutsättningar för de sjuksköterskor som idag arbetar administrativt att om de önskar återgå till hälso- och sjukvårdsverksamheten.

• Utöka om möjligt ur handlednings-/utbildningskvalitet antalet AT-läkare till 40 "block" 2018 för att på så vis få fram fler ST-läkare.

• Skapa fler utbildningsvårdcentraler inom primärvården, och utöka antalet utlandsutbildade legitimerade läkare.

• Fortsatt arbete med att aktivt rekrytera nya medarbetare nationellt och internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".