Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Tuffa matcher för länets unga fotbollsdomare

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 07.46
Dennis Svensson: Man måste ha en viss mental styrka
(0:41 min)
Dennis Svensson är 19 år och började döma fotboll för sex år sedan
Dennis Svensson är 19 år och började döma fotboll för sex år sedan. Foto: Tomas Lindberg/ Sveriges Radio

Unga fotbollsdomare i länet utsatts då och då för kränkningar och hot. Fotbollsdomaren Dennis Svensson tycker att det är viktigt att kunna hantera de höga kraven och att markera när gränsen är nådd.

En granskning från Sveriges Radio visar att många barn och unga som arbetar som fotbollsdomare vet att de kan komma att utsättas för kränkningar, hot om våld och ibland fysiskt våld.

Av de 370 ungdomsdomarna i åldrarna 13 till 20 år som medverkat i undersökningen säger över hälften att de har blivit utsatta för kränkande behandling.

57 domare berättar vidare att de har blivit hotade och 13 uppger att de har blivit utsatta för våld.

Flera domare med utländsk bakgrund har också fått höra rasistiska kommentarer och flera kvinnliga domare har fått höra att de inte kan döma på grund av sitt kön.

19-årige Dennis Svensson i Växjö började döma fotboll för sex år sedan. Han hamnar ofta i tuffa situationer med spelare, ledare och publik. En gång fick han helt avbryta en match i en skolturnering.

Jag känner domare som avslutat en match gråtande och som sen lagt av med att döma

Om en spelare, ledare eller någon i publiken går över gränsen kan domaren stoppa matchen tills allt lugnat sig och avvisa personer från planen.

– Jag kan avvisa en ledare och säga att matchen inte går igång förrän ledaren har lämnat planen, säger Dennis Svensson.

Han berättar att han får stöd av hemmaledare och av Svenska fotbollsförbundets domarutbildningar för att klara sina uppdrag.

– Men det är tufft, jag känner domare som avslutat en match gråtande och som sen lagt av med att döma.

De fotbollsklubbar i länet som P4 Kronoberg kontaktat säger att kränkningar och hot mot unga domare är ovanligt. Men Dennis Svensson och de unga domarna ger en annan bild.

Hur stöttar man unga fotbollsdomare som går gråtande från en match?

– Det är ett föreningsansvar när det handlar om domare på ungdomsdomarnivå. Det är föreningen som ska stötta och hjälpa när det sker. Men om vi skulle få en rapport till förbundets kansli och utreder den, går vi också ut och stöttar, säger Magnus Appelgren, domarinstruktör på Smålands Fotbollsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".