Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

FREDAGSRECEPT: Granskottsgravad röding

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 09.39
Gravad röding
1 av 2
Dagens recept: Granskottsgravad röding. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Rabarbermazariner till efterrätt! Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
2 av 2
Rabarbermazariner till efterrätt! Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio

I dag lagar radiokocken Ia Ahlsgård smarrig granskottsgravad röding med sparrisemulsion och vårsallad. Till efterrätt: Rabarbermazariner!

Granskottsgravad röding (ca 4-6 personer)

  • ca 4-6 personer
  • 400 g röding
  • 4 msk socker
  • 2 msk salt
  • 1 msk granskott (VIKTIGT att få tillstånd från markägaren om du ska ta skott från någon annans mark)

Hacka ihop på skärbrädan då framhävs smaken ur granen.

Gnid in fileerna med socker-saltblandningen

Låt stå och dra till sig minst 2h.


Sparrisemulsion:

  • 3 dl matolja
  • sparrisrester och skal av sparris
  • 3 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt

Värm oljan till 100 grader. lägg i dina sparrisdelar och låt ligga och dra i ojan i 4-5h eller över natten. Sila av och pressa ur all oljan från sparrisrenset.

Vispa en fin emulsion på ägg lite citronsaft och salt

Arrangera på tallrik med önskad sallad jag använder det som är säsong nu såsom sparris , rädisor, varvat med harsyra och rapskott.

Sedan serverar jag med fisk och emultion och lite brödbitar på tallrik. enkelt och väldigt smarrigt.


Rabarbermazariner

  • 320 g vetemjöl
  • 180 g smör
  • 120 g florsocker
  • 5 g salt
  • 60 g ägg

Blanda allt (inte för länge) låt vila kallt kavla ut till ca 2,5 mm, fodra formarna med mördegen och ställ kallt.


Mandelfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör (rumstempererat)
  • 2,5 ägg
  • 25 g mjöl

Rör ihop mandelmassa och smör, till en jämn smet, lägg i äggen lite i taget och till sist lite mjöl för att smeten ska hålla ihop lättare.

Smaksätt gärna med lite riven citronskal.


Marinerade rabarber


Skiva rabarberna tunt och marinera med lite råsocker. Montera ihop.

Lägg rabarberna i botten på mördegen, fyll på med mazarinmassa och grädda i ca 200grader ca 15 min

Låt svalna och tag ut ur formarna, gör en glace med florsocker och glacera när de svalnat.


Smaklig måltid!


Ia Ahlsgård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".