Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

Recept: Krispig tofu i sesamsås

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 07.42
Tofurätt
Dagens recept: Tofu i sesamsås. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio

Denna gång bjuder radiokocken Erik Måneld på krispig tofu i sesamsås. Kolla in receptet här!

Du behöver (till sex små förrätter eller snacks eller allmänt fjäsk);

  • 150 gram ekologisk okryddad tofu
  • 4 msk ekologisk neutral olja
  • lite salt
  • 1 litet ekologiskt broccolihuvud
  • 12 ekologiska körsbärstomater

Till såsen;

  • 4 msk pressad ekologisk citron
  • skalet från en halv ekologisk citron
  • 4 msk risvinsvinäger
  • 4 msk ekologisk sweet chili-sås
  • 4 tsk ekologiskt socker
  • 4 tsk ekologisk sesamolja
  • 2 tsk ekologisk soya
  • 2 tsk torkad röd chili, smulad
  • eventuellt salt om du är på sånt humör

Och så här kan man göra;

Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en liten kastrull och koka upp den. Låt den småputtra i fem minuter, ta av den från värmen och mixa den slät och lite liksom luftig med en stavmixer.

Sätt tillbaka kastrullen på värmen på lägsta värmen. Den ska inte koka mer, bara hållas varm

Halvera körsbärstomaterna och kärna ur dem. Lägg ned dem i den fortfarande varma såsen.

Koka upp lite saltat vatten i en kastrull. Dela upp broccolin i små buketter, lägg dem i ett durkslag och ångkoka dem ovanför vattenytan under ett lock i cirka två minuter. De ska vara al dente.

Tärna upp tofun i encentimeterskuber. Låt den torka lite på ett hushållspapper.

Värm rikligt med olja i en djup panna eller kastrull till ajsomsjuttonvärme. Fritera tofun däri tills den blivit krispig och fått fin färg.

Klart!

Servera i små munsbitar och varför inte med ett enkelt tunt bröd till att suga upp såsen med?

Blanda 3 dl ekologisk dinkelsikt eller vetemjöl med lite salt och en nypa socker. Knåda ned vatten, kanske en halv deciliter, tills du har en smidig deg. Låt den vila i en plastpåse i tio minuter.

Dela sedan degen i 6 bitar och kavla ut på mjölat bakbord till så tunna kakor som du orkar.

Värm en stekpanna på mellanvärme. Stek bröden en minut på varje sida, pensla pannan med lite olja mellan varje bröd, och låt dem ligga i en handduk tills servering, då du drar upp dem i långa strimlor och lägger fram dem lite så där nonchalant och säger ”titta vad jag har slängt ihop”.

Godelig sommar! Det förtjänar ni!

Anser Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".