Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt dagliga bröd

Svårt att veta hur bake off-brödet är bakat

Publicerat onsdag 22 juni 2016 kl 05.06
"Många tror nog att det är riktigt bröd"
(1:17 min)
Ia Ahlsgård, bagare
Ia Ahlsgård är bagare i Växjö och bakar bröd från grunden. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio

Det luktar nybakat i matbutiken men degen kan vara bakad i Estland och vara gjord upp till ett år tidigare. Och för konsumenten kan det vara svårt att skilja på det brödet och ett hantverksmässigt bakat bröd.

– Det är ju egentligen ingen skillnad mot det bröd man köper i en påse, förutom att bake off-brödet dessutom har varit fryst, säger Ivar Nilsson, på konsumentorganisationen Äkta Vara, som arbetar för mindre tillsatser i maten.

Det doftar nybakat i var och varannan butik och brödet som ser helt färskt ut är upplagt så att jag själv kan plocka till mig det. Det kan komma från ett bageri i butiken, man det kan likväl vara ett bröd där degen är gjord i Estland flera månader tidigare och butikens insats har varit att sätta det i ugnen.

Många tror nog att bake off-brödet är bakat från grunden.

Det allra mesta av det bröd vi köper är tillverkat med industriella metoder – oftast även det bröd som ser nybakat ut i butiken – bara mellan mellan två och tre procent är bakat i traditionella bagerier. Och för konsumenten är det inte alltid lätt att förstå vad som är vad.

Det gör det tufft för de bagerier som bakar från grunden – det säger Ia Ahlsgård på PM Bröd och Sovel i Växjö.

– Jag tror att många tror att det är samma sak och för många nya, små bagerier är det tufft att konkurrera, säger hon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".