Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

"Barn med föräldrar som missbrukar tvingas ofta axla rollen som vuxen"

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 15.26
"Många barn har fått låta sina känslor stå tillbaka."
(2:31 min)
Maria Tjelander står vid porten till Familjefrid Kronoberg
Maria Tjelander på Familjefrid Kronoberg Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio

Den här veckan uppmärksammas de barn i landet som har en förälder med alkoholproblem. Här i länet hjälps en del av de barnen av Glimten som drivs av Familjefrid Kronoberg. Mycket av verksamheten där handlar om att förstå att man inte är ensam.

Siffror som länsstyrelsen Kronoberg publicerat visar att 385 000 barn i Sverige har en förälder med alkoholproblem.

Familjefrid Kronoberg jobbar med att stötta barn i den situationen. En verksamhet som finansieras av Region Kronoberg och länets åtta kommuner. De gör det genom Glimten, där man terminsvis möter barn och ungdomar i åldern 6 till 20 år.  

– Glimten är en gruppverksamhet som funnits sedan nittiotalet för barn som har förälder eller annan nära anhörig med ett missbruksproblem, säger Maria Tjelander, som är behandlare på Familjefrid.

Hur kommer man i kontakt med barnen?

– Vi kommer i kontakt med en hel del av barnen genom socialtjänsterna, men också via skolor. Vi har också affischer uppsatta som informerar om att vi finns.

Hur ofta träffas man?

– En gång i veckan. Det handlar om 10-13 gånger per termin. Vi åldersanpassar också grupperna. I grupperna med yngre har vi ofta mer inslag av lek. I de äldre grupperna är det mer diskussion. Det vi jobbar mycket med är känslor. Många barn och ungdomar som lever i en missbrukssituation har fått stå tillbaka med sina egna känslor väldigt mycket. Så vi har till exempel lekar som handlar om att få uttrycka sina egna känslor, säger Maria Tjelander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".