Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Växjö årets kulturkommun 2017

Uppdaterat torsdag 8 december 2016 kl 19.23
Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 18.20
Eva Johansson (C), kultur- och fritidsnämnden: "En bekräftelse på vårt hårda arbete"
(2:05 min)
Ove Jansson, Eva Johansson, Erica Månsson, Anna-Karin Axelsson, Sofia Sundeby, Wivi Simic, Ewa Henriksson och ett glasäpple.
Ove Jansson, juryns ordförande, Eva Johansson, kultur- och fritidsnämndens ordföranden, Erica Månsson, kulturchef, Anna-Karin Axelsson, tf kulturchef, Sofia Sundeby, Visionsombud på biblioteket i Växjö, Wivi Simic, verksamhetskoordinator, Vision, Ewa Henriksson, kulturansvarig Vision. Till höger glasäpplet som är vandringspriset. Foto: Maria Johannessen och Benjamin Goss/Pressbilder

Fackförbundet Vision har för 28:e året i rad utsett Årets kulturkommun. På torsdagskvällen presenterades att valet för 2017 föll på Växjö.

Tjörn fick utmärkelsen Årets kulturkommun 2016 och det var också där som prisutdelningen ägde rum när det presenterats att priset gått vidare till Växjö kommun. Juryns ordförande Ove Jansson delade ut vandringspriset, ett glasäpple av Rune Strand, samt oljemålningen Långt hemifrån av Elin Redin, till kommunen.

– Jag är imponerad av Växjös viktiga arbete att stärka yttrandefriheten. Satsningen ”Det fria ordets hus” är unik. Likaså har Växjö ett fantastiskt framtidsbibliotek där man tar vara på de anställdas kompetens och idéer för att nå nya målgrupper, säger Ove Jansson i ett pressmeddelande.

Där skriver Vision också att Växjö får utmärkelsen för att man gett kulturen "en framträdande roll i samhället och satsar nytt, brett, djupt och långsiktigt på kultur".

Vid ceremonin var kommunen representerad av Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Erica Månsson, tidigare förvaltningschef kultur- och fritid och Anna-Karin Axelsson, tf förvaltningschef kultur- och fritid.

– Vi är oerhört stolta för det här, det är en bekräftelse på vårt hårda arbete och att vi jobbat väldigt brett. Vi har samtidigt varit modiga, långsiktiga och inkluderande, säger Eva Johansson.

Varför tycker du att Växjö är en bra kulturkommun?

– För att vi har oerhört mycket i vår kommun, allt från teater, bibliotek och Scensommar och så är vi den enda staden i Sverige som har Det fria ordets hus, det innebär att vi har fristadsförfattare, vi är inne på vår andra just nu.

Kommer utmärkelsen märkas i Växjö under 2017?

– Ja, jag tror att det kommer märkas en hel del. Jag nämnde Det fria ordets hus och där kommer vi också inrätta ett korttidsresidens för hotade skribenter, säger Eva Johansson och nämner också satsningar på Scensommar och Art site.

Juryns motivering i sin helhet:

”I Växjö kommun spelar kulturen en framträdande roll i samhället vilket ger eko långt utanför landets gränser. Sveriges första och enda ”Det fria ordets hus” har skapats i kommunen. Genom denna satsning medverkar man i dagens yttrandefrihetskamp samtidigt som man värnar om och knyter an till det litterära kulturarvet. Verksamheten främjar dialog och skrivande som ger medborgarna möjlighet att göra sin röst hörd både i Sverige och i världen. En föredömlig och konkret manifestation av kulturens och det fria ordets roll i samhället! Förföljda författare, journalister och konstnärliga yrkesutövare som är utsatta för censur och förtryck erbjuds också en fristad i Växjö.

Kulturutbudet i Växjö omfattar både bredd och djup. I Framtidens bibliotek vill man ta vara på medarbetarnas egna idéer och utarbeta nya arbetsmetoder för att nå nya målgrupper. Målet är att bli Sveriges bästa bibliotek och man är på god väg att lyckas. Växjö konsthall har ett intressant konstlabb där man laborativt och nyfiket förhåller sig till konsten för att vidga vyerna, utmana och ifrågasätta vad som sker i samhället. Växjö kommun har modet att satsa både långsiktigt, framtidsinriktat och nytt på kultur och har även flyttat fram gränserna för den offentliga konsten. Vision utser med stolthet Växjö till 2017 års kulturkommun.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".