Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Så undviker du att bli sjuk av julbuffén

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 10.32
Erik Ullnér, miljö- och hälsoskyddsinspektör: Förvara maten tillräckligt kallt.
(1:11 min)
Julbord på Ria i Växjö.
1 av 2
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Erik Ullnér är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Växjö kommun. Foto: Maria Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Erik Ullnér är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Växjö kommun. Foto: Maria Pettersson/Sveriges Radio

Det är högtid för julbord och ofta står maten framme timmar i sträck. Vad ska man tänka på för att minska risken för bakterier på sin julbuffé?

– Använd ren skärbräda och rena knivar, säger Erik Ullnér, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Växjö kommun.

Han tror att många är slarviga med rengöringen av skärbrädorna när grönsakerna och köttet ska hanteras. Han rekommenderar också att förvara maten kallt.

– Laga maten så nära inpå som den ska ätas och ta hand om den så snart ni ätit färdigt, säger Erik Ullnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".