Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Migrationsverket avfärdar information från andra myndigheter

Publicerat söndag 26 mars 2017 kl 09.00
JO:s byråchef: "Man måste i alla fall bedöma bevisvärdet"
(1:49 min)
Lagbok
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter en inspektion riktar JO kritik mot hur Migrationsverket hanterar åldersbedömningar av ensamkommande. En del av kritiken gäller att hänsyn inte tas till andra myndigheters uppgifter.

Migrationsverket begär ofta in uppgifter från socialtjänsten i kommunerna där de ensamkommande bor, men sedan tas inte uppgifterna med i bedömningen av den ensamkommandes ålder.

Det kan också vara uppgifter från skolpersonal, kuratorer och andra som har varit i nära kontakt med den ensamkommande.

Jenny Nilsson är nämndeman vid Migrationsdomstolen i Malmö, där fall från Kronobergs län prövas. Hon har sett samma saker i rätten.

– Hade det bara varit en hade jag kanske inte tyckt att det hade varit så högt bevisvärde. Men det var ändå ett antal människor, där jag inte kan se vad de skulle vinna på att ljuga, säger hon. 

Justitieombudsmannens (JO) byråchef Lina Forzelius var en av dem som var med vid inspektionen av asylprövningen på Migrationsverket i Malmö.

– Att man begär in yttrande från socialnämnderna och sedan i besluten inte alls verkar tycka att de tillför något, då kan man undra varför man tog in informationen överhuvudtaget, säger Lina Forzelius och fortsätter.

– Här verkar man generellt ha ansett att informationen inte hade något bevisvärde för den sökandes ålder.

Det här har också kommit fram i myndighetens egen kvalitetsrapport nyligen.

– Jag kan bekräfta att det stämmer och vi jobbar på det, säger Rebecca Bichis, enhetschef på Migrationsverket Region Syd.

Om vi efterfrågar information från andra myndigheter så ska vi använda oss av den informationen.

Mycket av det som JO har synpunkter på i samband med inspektionen, beror enligt Rebecca Bichis på mängden asylsökande som kom till Sverige 2015.

Nämndeman Jenny Nilsson välkomnar ändringar av Migrationsverkets värdering av uppgifter från andra myndigheter.

– Så fort det handlar om barns liv och barns framtid tycker jag att man inte bara kan ta beslut och sedan inte underbygga dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".