Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älmhult

Mer makt åt staten en vinst för Älmhultsborna

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 20.30
Roland Eiman, kommunchef Älmhult: Medborgarna får en bättre service.
(1:10 min)
Kommunchef Roland Eiman hoppas att utredningens förslag blir verklighet och att Älmhult får ett servicekontor med åtta myndigheter under samma tak.
Kommunchef Roland Eiman hoppas att utredningens förslag blir verklighet och att Älmhult får ett servicekontor med åtta myndigheter under samma tak. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, polisen och andra statliga myndigheter kan komma att tvingas ge bättre service till dem som bor utanför de större städerna.

En utredning föreslår att regeringen ska ta över ansvaret för statlig service och att myndigheter inte själva ska få bestämma om de exempelvis ska stänga lokalkontor eller inte.

– Idag har varje myndighet ansvar för vilken service man vill ge medborgarna. Det ansvaret vill vi flytta till regeringen, säger Thomas Pålsson, som är generaldirektör för Statens servicekontor.

Genom att samla åtta myndigheter under samma tak (se faktarutan nedan) minskar kostnaderna och då skulle myndigheterna kunna finnas på fler platser, enligt en utredning som Statens servicecenter har gjort, på uppdrag av regeringen.

För kommunen betyder det en bra samverkan på det lokala planet

Idag finns redan servicekontor på 103 platser i landet, där försäkringskassan, skatteverket och pensionsmyndigheten samordnar sin service. 

Älmhult har ett sådant kontor och enligt planen är det de existerande kontoren som ska utökas till en början, så att de kan erbjuda service från alla åtta myndigheterna.

– Förhoppningsvis betyder det att invånarna i Älmhultstrakten får en god service i framtiden, säger Älmhults kommunchef Roland Eiman.

Men Erik Wångmar, statsvetare vid Linneuniversitetet, tror inte att förslaget innebär slutet på nedläggningarna.

– Men jag tror att det kanske blir en uppbromsning. Jag tycker det är huvudsakligen bra ur demokratisk synvinkel. 

De här myndigheterna gäller förslaget

Utredningen föreslår att det ska finnas lokala servicekontor med service från åtta myndigheter:

Försäkringskassan, pensionsmyndigheten, skatteverket, arbetsförmedlingen, migrationsverket, kronofogdemyndigheten, polisen och trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".