Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Täta höghus ger dålig luft

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 20.30
Eva Hallgren Larsson, miljöinspektör: Vi stänger inne luftföroreningarna
(1:17 min)
Eva Hallgren Larsson.
1 av 2
Eva Hallgren Larsson, inspektör på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Växjö. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Mätstation Växjö.
2 av 2
Varje vecka mäter Eva Hallgren Larsson halterna av miljöfarliga partiklar på två platser. Här är hon vid korsningen Arabygatan/Storgatan. Den andra mätstationen finns på kommunhusets tak. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio

Det är just nu en byggboom på flera håll i länet, inte minst i centrala Växjö. Men när staden tätnar och husen blir högre ökar samtidigt risken för att vi får i oss fler miljöfarliga ämnen.

Varje vecka mäter Eva Hallgren Larsson, från Miljö- och hälsoskyddskontoret, halten av miljöfarliga partiklar i centrala Växjö. 

– I stan får vi framför allt i oss slitagepartiklar som kommer från vägarna och däcken på bilarna. De kan orsaka problem med luftvägarna. 

Som det ser ut i dag klarar Växjö miljömålen. Men i takt med att staden förtätas väntas halterna av miljöfarliga partiklar öka, säger Eva Hallgren Larsson. Södra Järnvägsgatan är ett exempel där flera byggnader har tillkommit och där kommunen beräknar att luftkvalitén kommer att bli sämre.

– När vi har höga hus på en livligt trafikerad väg, då stänger vi inne luftföroreningarna och vi får högre halter ut med gatan. 

För att klara målen i framtiden är det viktigt att kommunen tar större hänsyn till luftföroreningarna i stadsplaneringen, menar Eva Hallgren Larsson. 

– Att förtäta samhället kan vara bra på ett sätt, för då minskar man transportbehovet. Men då är det otroligt viktigt att vi planerar hur vi bygger eftersom det kommer påverka oss flera hundratals år framöver. 

Lyssna på ett längre klipp med Eva Hallgren Larsson nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".