Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Så många väljer abort vid kromosomavvikelse

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 20.30
Anna Lagerbielke, mamma till ett barn med Downs syndrom: Signalerar att barnets liv är mindre värt.
(1:33 min)
Graviditetstest
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

En majoritet av dem som fått besked om att deras foster har någon form av kromosomavvikelse har valt att avsluta graviditeten. Det visar lasarettens egna tester.

De senaste fem åren har man på centrallasaretten i Växjö och Ljungby gjort 8900 så kallade kub-test.  

– Ett kub-test är en kombination av ett blodprov och ett ultraljud. Därifrån beräknar man en sannolikhet på hur hög eller låg risk det skulle vara för en kromosomavvikelse, säger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken på centrallasarettet i Växjö.

I Kronoberg erbjuds alla kvinnor att göra ett kub-test mellan gravidvecka 11 och 14. Är sannolikheten hög för kromosomavvikelse utför man ytterligare prover.

Av de 8900 undersökningar som utförts har 40 undersökningar efter ytterligare tester konstaterats med en kromosomavvikelse. 33 av 40 kvinnor har då valt att avsluta graviditeten. Det innebär att drygt 83 procent av kvinnorna i Kronoberg valt att avsluta sin graviditet efter besked om att deras foster har någon form av kromosomavvikelse.  

Så här är statistiken baserad:

P4 Kronoberg har tagit del av statistik från Region Kronoberg. Siffrorna baseras på trisomi 13, 18 och 21. Trisomi är ett annat ord för kromosomrubbning. 

Trisomi 13-syndromet:

Ungefär ett av 8 000-12 000 nyfödda barn har trisomi 13-syndromet, vilket innebär att det varje år föds cirka 10 barn med syndromet i Sverige. Uppskattningsvis finns ett 50-tal personer med syndromet i landet.

Trisomi 18-syndromet:

Trisomi 18-syndromet förekommer vid cirka 60 graviditeter per år i Sverige och upptäcks ofta vid ultraljudsundersökning. De svåra skadorna hos fostret gör att graviditeten ofta leder till missfall eller avbryts. Därför föds bara mellan 7 och 10 barn per år med trisomi 18-syndromet.

Trisomi 21-syndromet: 

Trisomi 21 (Downs syndrom) är den vanligaste kromosomavvikelsen hos nyfödda, och innebär att barnet har en extra kopia av kromosom 21 i varje cell. Trisomi 21 förekommer hos 100-200 av 100 000 nyfödda barn och ger intellektuell funktionsnedsättning av varierande svårighetsgrad, ett för syndromet typiskt utseende och ibland missbildningar.

Källa: Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".