Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Skumma ägg går bra i påsk

Publicerat söndag 16 april kl 09.24
Ludvig Ernstsson, godisförsäljare: Påsken är lösviktsgodisets tid.
(1:29 min)
Ludvig Ernstsson, godisförsäljare står med ett stort pappersägg i famnen.
Ludvig Ernstsson säljer mycket ägg i påsk. Foto: Sam Edward / Sveriges Radio.

Påsken är även godisförsäljningens högtid. Framför allt är det godisägg i olika former och smaker som är populärt.

Efter jul så är påsken den viktigaste högtiden för dagligvaruhandeln, enligt Svensk Handel. Och vi äter tio procent av årets godiskonsumtion just under påskveckan.

– Påsken är framför allt lösviktens tid. Nya artiklar som kommer in är alla former av ägg: nougatägg, skumägg och skumma höns och annat som läggs till den vanliga godisförsäljningen, säger Ludvig Ernstsson som är försäljare vid ett godisföretag i Växjö.

Varje år äter vi mellan 18 och 19 kilo godis per person.

Under påsken dubblar vi vår godiskonsumtion. Och det är kanske inte det mest hälsosamma vi äter under högtiden.

– Det är klart att det inte är nyttigt att äta för mycket, men nån liten bit kan man stoppa i sig utan att skämmas, säger Ludvig Ernstsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".