Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Ekot direktrapporterar om vårbudgeten

Published tisdag 18 april kl 09.20
Magdalena Andersson om sin budget
(0:51 min)
 Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten under en pressträff i Rosenbad Credit: Fredrik Sandberg / TT
  • I dag kl 8 lämnas vårbudgeten till riksdagen. 
  • Kl 9 presenterar finansminister Magdalena Andersson budgeten vid en pressträff i Rosenbad. 
  • Kl 12 startar riksdagsdebatten om vårbudgeten.
  • Ekot direktrapporterar under dagen. 

Polisen, skolan och klimatet tillhör de områden som får tillskott när vårbudgeten presenteras i dag. För medel- och höginkomsttagare väntar högre skatt - medan pensionärer ska få behålla lite mer av sina inkomster.

Mycket är redan känt, men i dag blir hela regeringens ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten för 2017 offentlig.

Bland de största utgiftsökningarna som redan är kända märks ett tillskott på 700 miljoner kronor till polisen i år. Regeringen avsätter också 500 miljoner kronor till "Klimatklivet" för att öka omställningen till ett fossilfritt samhälle. Lika mycket får försvaret för att öka den militära förmågan.

Samtidigt tillförs förlossningsvården 500 miljoner kronor i vårändringsbudgeten, medan 100 miljoner kronor extra satsas på barn- och ungdomspsykiatri i landstingen.

För hushållen innebär vårbudgeten både mer och mindre pengar i plånboken, men det handlar inte om några större förändringar i kronor. Medel- och höginkomsttagare får högre löneskatt när brytpunkten för den statliga skatten för tredje året i rad inte räknas upp med inflationen.

Samtidigt får pensionärer nästa år sänkt skatt med som mest 200 kronor per månad, vilket tar bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer för inkomster upp till 14 000 kronor.

Regeringen räknar med att den svenska BNP-tillväxten i år blir 2,6 procent. Nästa år blir den 2,1 procent för att sedan sjunka till 2,0 procent 2019.

Arbetslösheten bedöms landa på 6,6 procent i år för att sedan sjunka till 6,4 procent 2018 och sedan ytterligare till 6,3 procent året därpå.

I den förra prognosen från december 2016 räknade regeringen med en tillväxt i år på 2,4 procent, 1,8 procent 2018 och 2,3 procent 2019.

Arbetslösheten spåddes då landa på 6,5 procent i år och 6,4 procent nästa år för att sedan sjunka ytterligare till 6,3 procent 2019.

Regeringen räknar med relativt stora överskott i de offentliga finanserna framöver. I år spås överskottet landa på 0,3 procent av BNP, för att sedan stiga till 0,6 procent 2018 och 1,4 procent 2019. Det är en rejäl uppskrivning jämfört med decemberprognosen.

"Det har placerat oss i ett helt nytt läge och ger oss nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna. Den svenska modellen kan fortsätta leverera", skriver finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".