Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Regionen vill stänga akuten i Ljungby under nattetid

Uppdaterat torsdag 15 juni kl 21.33
Publicerat torsdag 15 juni kl 18.36
Per-Henrik Nilsson: Få som söker akutsjukvård i Ljungby efter midnatt
(2:53 min)
Region Kronoberg
Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio

Region Kronoberg föreslår att akutmottagningen i Ljungby stängs under nattetid.

– Det handlar om att ändra inriktningen och se om det finns ett smartare sätt att jobba. Idag är det relativt sett väldigt få patienter som söker akutsjukvård efter midnatt, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Det hela är ett led i Region Kronbergs mål i att bli oberoende av hyrpersonal inom vården. Den senaste tiden har kostnaden för den inhyrda personalen skenat i Region Kronoberg och nu vill man dra i nödbromsen.

Enligt förslaget ska den internmedicinska akutverksamheten i Ljungby flyttas till vanliga vårdavdelningar nattetid, och akutkirurgin bedrivas under dagtid. Detta för att i sin tur bland annat kunna öka bemanningen på medicinkliniken i Ljungby och öka operationskapaciteten på sjukhuset.

– Även fortsättningsvis ska man kunna få akutsjukvård i Ljungby, vi lämnar ingen i sticket, säger Per-Henrik Nilsson.

Men vad innebär det i praktiken, kan jag fortfarande gå till akuten i Ljungby nattetid, om det här förslaget blir verklighet?

– Nej, det kommer troligtvis inte kunna vara så. Du kommer få ta en kontakt och få ett besked var du kan vända dig, säger Per-Henrik Nilsson. 

Förslaget innebär även en halvering av antalet hyrläkare inom primärvården och ett fortsatt reducerat antal operationssalar under hösten 2017 i Växjö. 

– Utfasningen av hyrpersonal kommer få märkbara konsekvenser för patienter och för verksamheten i ett kortare perspektiv. Det kommer bli riktigt tufft. Hade det varit lätt hade vi gjort det här redan tidigare. Vi måste börja samarbeta på ett helt annat sätt inom sjukvården i regionen, säger Per-Henrik Nilsson.

Förslaget ska upp till beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 22 juni. Går förslaget igenom börjar utfasningen av hyrpersonal redan den första september. Först ut är att minska antalet allmänhyrsjuksköterskor.

Men redan står det klart att förslaget möts av hård kritik, från de ledande politikerna i Ljungby.

– Jag tycker det låter som ett vansinnigt förslag, det är ett steg i fel riktning, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd i Ljungby.

– Vi kommer göra allt för att det här inte ska hända, säger Carina Bengtsson (C), också kommunalråd i Ljungby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".