Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Problemen med röntgen kan ha försenat cancerdiagnoser

Publicerat söndag 17 september 2017 kl 20.31
Lena Myrskog, chef för regionens bröstenhet: Jag tycker det är förskräckligt
(1:39 min)
Lena Myrskog till vänster, till höger en skärm med mammografibilder
Lena Myrskog, chef för regionens bröstenhet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Andelen kvinnor i Kronoberg med nyupptäckt bröstcancer där cancern spridit sig till lymfkörtlarna har ökat sedan förra hösten. Problemen med det nya röntgensystemet kan vara orsaken.

Problemen med det nya röntgensystemet som sjösattes förra hösten gjorde att intervallen mellan mammografiundersökningarna ökade till över 30 månader - målet är 20 månader.

– Risken om man får vänta längre på sin hälsoundersökning är ju att cancern hinner växa till eller sprida sig, så ja, det kan ha ett samband, säger Lena Myrskog, chef för regionens bröstenhet.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker det är alldeles förskräckligt. Både som kvinna och medmänniska tycker jag att det är ett jätteproblem.

Under den här tiden då kvinnor fick vänta betydligt längre på undersökning har man nu sett att det är runt tio procent fler fall där cancern hunnit sprida sig till lymfkörtlarna.

Om en cancer hunnit sprida sig innebär det mer strålbehandling och risk för större biverkningar.

Ingen kan säkert säga att det är väntetiden som är orsaken, men mycket tyder på det. Och för de drabbade kvinnorna får det konsekvenser.

– Om en cancer hunnit sprida sig till lymfkörtlarna innebär det mer strålbehandling och risk för större biverkningar.

Sedan i vintras har intervallen för mammografin minskat något, men för att komma ifatt krävs 8 000 extra undersökningar.

– Om vi bara får resurser från vår ledning så klarar vi det. Det finns en oerhört stor lojalitet mot denna patientgrupp. Och all personal vill göra sitt yttersta för att hjälpa till, säger Lena Myrskog. 

Suzanne Frank (M), oppositionsråd i Region Kronoberg, tycker att det som har hänt är oacceptabelt men vill blicka framåt.

– Det är väldigt viktigt att det inte händer på nytt och att man har en fortsatt plan för att ytterligare sänka tiden för intervallerna. Det är viktigt att det inte fortsätter att växa, utan snarare tvärtom, säger hon.

Anna Fransson, socialdemokratiskt regionråd, säger att de har en plan.

– Vi fortsätter att arbeta övertid med befintlig personal och har flera som är påväg tillbaka i tjänst, enligt uppgift som jag har fått från verksamheten, säger hon.


Hör oppositionsrådet i Region Kronoberg, Suzanne Frank (M) och regionrådet Anna Fransson (S) via ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".