Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisutredning om stöld hos handikappad nedlagd - alla misstänkta förhördes inte

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 09.13

En svårt funktionshindrad man i Alvesta har blivit bestulen på tusentals kronor, och misstankarna riktas mot den personal som hjälper honom dygnet runt.

Men trots att det finns ett begränsat antal personer som har tillträde till mannens bostad, så har polisen lagt ner utredningen, innan man ens har förhört alla som kan vara berörda.

Som vi berättade i onsdags blev en medelålders svårt sjuk man bestulen på sitt kontokort och fick kontot länsat på 7 600 kronor i somras. Stölden har väckt starka känslor bland de som står mannen närmast.

Hans gode man polisanmälde händelsen, men polisens utredning har stannat av i ett tidigt skede, redan innan man ens har hört all den personal som haft tillträde till bostaden och mannens kontokort.

Kriminalinspektör Bengt Adolfsson vid Kronobergspolisen, som tog beslutet att lägga ner utredningen, förklarar beslutet med att det inte finns något som pekar på en speciell person, det saknas alltså någon som är skäligen misstänkt för brottet.

Bengt Adolfsson vill inte vara med på en bandad intervju men berättar att sex personer är hörda men att ingen vet något om stölden. Vid till exempel ett mord förhör man alla, men vid en stöld av det här slaget är gränsen nådd vid sex förhör, säger han.

En ur personalen som SR Kronoberg varit i kontakt med tycker att polisen borde ha förhört alla ur personalen. Enligt henne har polisen sagt att man inte fått fram några fingeravtryck, något som uppenbarligen är svårt eftersom det aktuella kontokortet som stals fortfarande är borta.

Den exakta tidpunkt då kontot länsades är känd, men det finns ingen kameraövervakning vid just den bankomaten där uttagen gjordes och därmed ingen möjlighet att få fram någon bild på personen.

Från kommunens sida har man inte heller gjort någon direkt utredning, utan bara samlat personalen till informationsmöten. Men omsorgschefen Annelie Gollungberg säger att man har lämnat alla uppgifter som polisen frågat efter och skött ärendet så bra man har kunnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".