Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF lovar 35 000 nya jobb - om regeringen skapar bättre villkor för lantbrukare

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 15.04

LRF erbjuder den kommande regeringen 35 000 nya jobb, och vill i gengäld få bättre villkor för landets jordbrukare. Enligt Thomas Magnusson, ordförande för LRF Sydost, kan man skapa jobben genom satsningar på bioenergi och livsmedelsproduktion.

- Svensk åkermark eller svensk skog flyttar inte till Kina, sysselsättningen finns här, säger han till SR Kronoberg.

Genom en rad förslag på åtgärder vill LRF få regeringen att se de gröna näringarna som en tillväxtmöjlighet och att landsbygdens gröna resurser ska ha en ledande ställning 2010. Enligt LRF:s egna beräkningar går det att skapa 35 000 nya jobb genom satsningar på i första hand bioenergi från åker- och skogsmark. Thomas Magnusson vill till exempel se en metanolfabrik någonstans i sydöstra Sverige i framtiden.

Han ser även stora möjligheter att öka köttproduktionen. Förutsättningen är att tillämpningen av lagar och regler inte krånglar till det för mycket, säger Thomas Magnusson:

- Vi måste ha samma förutsättningar som man har ute i Europa. Tillämpningarna måste vara av sådan karaktär att man känner att det finns förutsättningar att bedriva nötköttsproduktion i Sverige, säger han.

Utspelet om ökad sysselsättning, minskat oljeberoende och tillväxt över hela landet skiljer sig från tidigare politiska inlägg från LRF. Förbundet kräver inte bara saker av politikerna utan erbjuder även samhället något, enligt Thomas Magnusson.

Lantbrukare kan till exempel få ner sin egen oljeförbrukning genom att investera i modernare traktorer och maskiner.

Mjölkproducenten Carola Gunnarsson sitter i LRF Sydosts styrelse och är en av kandidaterna till ordförandeposten, enligt Thomas Magnusson som avgår vid stämman i mars 2006. Och hon tycker det är viktigt att regeringen satsar på landsbygdens gröna näringar inför framtiden:

- Det finns många här runtomkring som vill fortsätta i den här näringen, ge oss de spelregler så vi kan fortsätta utveckla våra företag och anställa fler, säger Carola Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".