Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gifter i marken- fler och farligare

Publicerat torsdag 8 december 2005 kl 06.37

Det handlar framför allt om dioxiner på tidigare sågverkstomter, säger Leif Karlsson som är miljöskyddshandledare på länsstyrelsen i Kronoberg.

Man har bättre kunskaper om vad som händer när gifterna kommer ner i marken än vad man hade för några år sedan, och det är därför man nu bedömer risken för föroreningar vid sågverkstomter större än tidigare.

Leif Karlsson säger också att länsstyrelsen har sökt nya pengar för olika träskyddsanläggningar där de tänker gå in och göra djupare studier. Bland annat ska man titta på riskerna för människor att vistas i närheten av områdena.

Mellan 1998 och 2001 år sen gjorde länsstyrelsen en inventering av träskyddsbranschen i länet. Man tittade då på träimpregneringsanläggningar och på de sågverk som tidigare använt sig av så kallad doppning med pentaklorfenol. En metod som tidigare användes för att skydda virket mot angrepp av svampar, men som förbjöds 1978. Men den bedömning man gjorde 2001 och den överblick man då fick stämmer alltså inte överens med dagens riskbedömning.

Som vi tidigare berättat i nyheterna finns det i Kronobergs läns län hundratal områden förorenade av milljögifter, och ungefär femtio av dem är platser där det funnits eller finns sågverk och träimpregneringsföretag. Ansvaret för saneringen ligger hos den som en gång orsakat föroreningen, säger Leif Karlsson. Och en sanering kan kosta från 1 miljon till tio miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".