Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten tillbakavisar skadeståndskritik

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 12.39

Göta hovrätt svarar nu på kritiken om att de skulle ha gjort fel när det gäller skadestånden till knivdödade Ola Karlssons anhöriga. Skadeståndskravet drivs nu vidare till Högsta domstolen.

Sveriges Radio Kronoberg har tidigare berättat att Lars Almström, som företräder de anhöriga, tänker driva skadeståndskravet vidare till Högsta domstolen, eftersom han anser att Hovrätten gjorde fel som accepterade en muntlig överklagan.

Men ordföranden i hovrättsförhandlingarna, Carl-Gustav Ohlson, har en annan uppfattning.

- Vi gjorde bedömingen att överklagan var tillräcklig, och anser att rätten får vara så här liberal, säger han.

På onsdagen friade hovrätten den 15-åring som tidigare dömts för dråp på Ola Karlsson på Dalbo i Växjö. Det innebär att han inte längre behöver betala det skadestånd till Ola Karlssons anhöriga på sammanlagt 150 000 kronor som tingsrätten tidigare dömt honom till.

Men målsägarbiträdet Lars Almström anser att de ska ha sitt skadestånd ändå, och överklagar alltså hovrättens beslut till Högsta Domstolen.

- Hovrätten har gjort sig skyldig till ett rättegångsfel, anser Lars Almström.

Lars Almström pekar på att 15-åringens förre advokat Bengt Svegfors aldrig lämnade in överklagan på skadeståndet skriftligen när han överklagade domen. Istället ringde Bengt Svegfors till hovrätten och sade att överklagan även gällde skadeståndet.

Att det gick till så stämmer, säger Carl Gustav Ohlson. Men hovrätten ansåg att det var tillräckligt för att skadeståndet skulle försvinna vid en friande dom.

Och vad som gäller enligt svensk lag är inte självklart. Det säger Nils Petter Ekdahl, som är domare vid Lunds Tingsrätt.

-Det måste ibland finnas utrymme för generösa tolkningar av en överklagan, samtidigt som det kan vara mycket viktigt att allt kommer in på papper, säger han.

Och inte heller hovrättsrådet Carl Gustav Ohlson är säker på att Högsta domstolen kommer hålla med hovrätten i det här fallet.

- Det är ett område som är svårt och kan vara föremål för olika bedömningar, vi får se vad Högsta Domstolen säger, säger Carl Gustav Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".