Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väpnade styrkor krävs vid kärnkraftverk

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 11.49

Miljödomstolen i Växjö anser att en beväpnad insatsstyrka vid kärnkraftverk i Oskarshamn ska finnas. Syftet är möta ett terrorhot snabbt

Miljödomstolen överlämnar till regeringen att besluta om OKG ska få fortsatt drifttillstånd för kärnkraftverket i Oskarshamn. Domstolen anser att kärnkraftverket måste ha tillgång till en välutbildad och beväpnad insatsstyrka för att kunna möta terrorhot inom rimlig tid. Men en sådan styrka är för närvarande inte förenligt med svensk lag.

Lagstifta
I onsdagens beslut skriver miljödomstolen att den är medveten om att inte heller regeringen kan föreskriva OKG villkor om insatsstyrka enligt miljöbalken i enlighet med domstolens uppfattning.
Men regeringen har möjlighet att lagstifta eller vidta andra åtgärder för att åstadkomma det fysiska skydd som domstolen anser nödvändigt.

Med de skydds- och säkerhetsarrangemang som i dag finns och som planeras vid anläggningen kan ett väpnat angrepp från land eller från sjön något fördröjas, men inte avvärjas, anser miljödomstolen. Det är en uppfattning som delas av Säpo.

Insatsstyrkan
Nationella insatsstyrkan, placerad i Stockholm, finns visserligen att tillgå men räcker inte anser domstolen.
-Det kan ta ganska lång tid innan den finns på plats, sade Joakim Hägvall, forskningsingenjör vid Försvarets forskningsinstitut (FOI) för drygt en månad sedan.

Fyra sakkunniga på institutet har haft miljödomstolens uppgift att analysera och utvärdera det fysiska skyddet runt anläggningen på Simpevarpshalvön och kärnkraftverkets hamn.

Finns i andra länder
I dag finns närmaste polisstyrka i Oskarshamn, tre mil bort. Miljödomstolen delar de sakkunnigas uppfattning att det fordras en beväpnad styrka förlagd på platsen. Sådana värnstyrkor förekommer vid kärnkraftverk i andra länder. Men eftersom en sådan styrka i dag inte är förenlig med svensk lag går det inte att kräva att OKG inrättar en sådan enligt miljöbalken.

TT/SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".