Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönder i länet kan bli energiproducenter

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 16.18

Lantbrukare i Kronoberg kan bli morgondagens energiproducenter. När oljan sinar blir energigrödor alltmer efterfrågade. Men intresset från bönderna själva var svalt på ett seminarium i Alvesta på fredagen.

Energiskog, hampa och lin är några av de grödor som kan få allt större betydelse för energiproduktionen i framtiden. Men det gäller att inte glömma bort matproduktionen - för även om behovet av energi och bränslen är stort, så måste livsmedelsproduktion hållas uppe. Jordens resurser är begränsade, och det går bara att odla på en liten del av den totala markytan. Stora områden täcks av öknar, berg och is, så det gäller att vara noggrann när man väljer grödor - och helst ska odlingsmarken utnyttjas maximalt. Det säger Björn Zethraeus, professor i bioenergiteknik vid Växjö universitet.

-Vi måste samproducera energibränslen med andra råvaror för industrin, och vi måste lära oss att samordna det här och utnyttja alla olika delar av jordbruks- eller skogsprodukterna, så att ingenting går till spillo, säger Björn Zethraeus. Han var en av föreläsarna på ett seminarium om bioenergi i Alvesta på fredagen.

Att utnyttja odlingsmarken maximalt kan vara att välja en gröda som går att använda på många olika sätt.

-Om man exempelvis tänker sig att man odlar oljeväxter, och dels producerar en olja som kan användas endera som livsmedel, eller för att ersätta fossila oljor, och dessutom får man en biprodukt eller restprodukt av detta som är en energiråvara, då har man maximerat utnyttjandet av marken. Man kan maximera inkomsten genom att ha flera olika produkter från samma areal, och det är det mest effektiva, säger Björn Zethraeus.

Ett 60-tal lantbrukare hade kommit till seminariet för att lära sig mer om bioenergi och energigrödor. Men alla som SR Kronoberg talade med var avvaktande till att själva börja odla energigrödor.

-Det är framförallt i skogen som energin finns. Det är komplicerat att fixa energi på åkermark, och så konkurrerar det med käket, säger Anders Thulin, som har en gård utanför Växjö.

Kollegan Fredrik Gustavsson, med gård utanför Lenhovda, håller med:

-Vi har inte sysslat så mycket med jordbruk, det var intressant att lyssna bara, vad ska vi göra med den lilla areal vi har? Den får nog vara öppen, vi får ha den att titta på och låta hästar och kor gå och beta på den.

Det finns ett visst motstånd mot det här med bioenergigrödor verkar det som.

-Ja, det verkar ju vara svårt att få rätt gröda på rätt plats, och vi har små enheter i den här delen av landet. Vi får hålla oss till skogen, det är det vi har här, säger Fredrik Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".