Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskning ska lättare hjälpa företag

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 12.06

Universitet och högskolor får nu en helt ny möjlighet att stötta företag. Först ut är Växjö universitet som kommer få tillstånd att starta så kallade holdingbolag, det framkom i regeringens budgetproposition.

Växjö universitet tillsammans med högskolan i Kalmar och Blekinge ska få möjlighet att starta ett så kallat holdingbolag. Företaget ska i sin tur kunna finansiera olika affärsidéer.
– Tidigare har vi inte haft den möjligheten. Vi har fått lösa det på privat väg. Nu har man en högre ambitionsnivå när det gäller universitetens roll i att skapa nya företag och ny tillväxt, säger Lars Andersson, prorektor på universitetet i Växjö.

Kommersiella
Det nya bolaget kommer att bildas av Växjö universitet, Kalmar Högskola och Blekinge tekniska högskola. I företaget ska de forskningsresultat som kommer fram kunna användas i kommersiella syften. Det betyder att ny forskning snabbare och enklare än i dag ska kunna komma ut i näringslivet och omvandlas till konkreta affärsidéer.
Leif Pagrotsky som är utbildningsminister säger att det finns en klar målsättning med det här:
– Jag vill att de idéer och den nya kunskap som kommer fram på högskolorna ska leda till nya produkter och jobb. Genom ett sådant här holdingbolag så kan högskolorna lättare stödja sådana idéer, säger han.

Pengar
Det holdingbolag som kommer att bildas finansieras av speciellt anslagna pengar från staten. Men exakt hur mycket som bolaget får är ännu inte klart. Lars Andersson, prorektor på universitetet i Växjö, gissar att det rör sig om runt fem miljoner kronor.

Först ut
Växjö, Kalmar och Blekinge kommer att få starta Holdingbolag ett halvår tidigare än andra högskolor i landet. Anledningen till det är att man ska ta över en stor biogasanläggning som finns i Värnamo. Där bedrivs idag ett stort EU projekt som universitetet är inblandat i.
– EU projektet förutsätter att vi ska äga anläggningen. Det första som ska ske är att vi ska ordna upp det här, säger Lars Andersson, prorektor på universitetet i Växjö.

Kim Ohlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".