Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjälen stoppar sophämtning i Uppvidinge

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 15.54

Många fastighetsägare i Uppvidinge kommun har blivit utan sophämtning de senaste två veckorna. Orsaken är att vägarna på vissa håll är i mycket dåligt skick efter den kalla vintern.

Flera vägsamfälligheter har satt stopp för tung trafik på sina vägar, och det innebär bland annat att sopbilen är portad. Kommunen uppmanar nu dem som inte fått någon sophämtning att ställa ut en extra säck i väntan på att sopbilen kommer.

-Man får spara soporna i en säck bredvid och det tar man upp nästa gång man kommer och tömmer sopkärlet, säger Staffan Åberg, som är teknisk chef i Uppvidinge kommun.

Det kan ju bli mycket djur som går på det där och det kommer att lukta illa också. Har ni tänkt på det?

-Man får anta att fastighetsägaren kan härbärgera soporna någonstans där inte djur kan gå på det, och det förutsätter vi att man gör, för man lider ju mest av det själv, säger Staffan Åberg.

Sammanlagt är det runt 60 hushåll i Uppvidinge kommun som inte fått sina sopor hämtade de senaste två veckorna. Sopbilen väger 12 ton - utan sopor. Och där har flera vägsamfälligheter helt enkelt satt stopp. På en del håll är det till och med förbjudet att köra med fordon som väger mer än 4 ton. Tjälen gick ner djupt under den kalla vintern och nu på våren är risken stor att vägarna blir helt sönderkörda.

Soporna hämtas varannan vecka och eftersom en tur nu blivit inställd kommer det att gå minst en månad mellan den förra hämtningen och nästa. Och någon extra tur så snart vägarna är framkomliga, lär det inte bli, säger Staffan Åberg.

-Det är en kostnadsfråga helt och hållet. Någon ska betala detta.

Varför sätter ni inte in en mindre sopbil, som väger mindre?

-Det är samma sak där, det har med kostnaderna att göra. Vår entreprenör förväntas kunna köra med en stor bil för att kunna göra en rationell hämtning.

Men den turen som blev inställd, kommer folk att få pengarna tillbaka för den då?

-Nej, det kommer de inte att få.

Varför inte?

-Som vi ser det är det tillräckligt med att vi har möjlighet att ställa ut extrasäckar, eller att abonnenterna har det. Och då får man ta det, säger tekniske chefen Staffan Åberg.

Till nästa år ska kommunen vara bättre förberedd och nu inleder man en dialog med vägsamfälligheterna om dispenser från viktbegränsningen. Men varför gjordes inte det redan i år?

-Problemet har ju varit att det varit en hård vinter. Det är extra mycket tjälskador på vägarna nu, så fler samfälligheter har stängt av sina vägar än vad det normalt brukar vara, vad vi vet i alla fall.

Ni kunde inte ha förutsett det här då?

-Det är klart, att man kan ju vara efterklok och säga det, men... Visst, det kunde vi säkert ha gjort. Men vi har inte gjort det denna gången, säger Staffan Åberg, teknisk chef i Uppvidinge kommun.

Angela Wiese

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".